1207205
Binnenland

’Schotte koopt stemmers om’

Er zijn aanwijzingen op Curaçao dat de afgezette premier Gerrit Schotte via het kopen van stemmen opnieuw een enkeltje premierschap probeert te ritselen. Eilandbewoners maken zich zorgen omdat de democratie op het eiland zo verder onder druk komt te staan.

De geruchten op het Caribische eiland zijn steeds hardnekkiger dat Schottes partij MFK jonge stemmers geld biedt, BlackBerry’s of zelfs laptops als lokkertje gebruikt. Door een foto te tonen van je ingevulde stemkaart zou 350 Antillaanse gulden (160 euro) zijn te verdienen. Het hoofdstembureau van Curaçao neemt de beschuldigingen zeer serieus, maar is machteloos. „Er is geen wet die het verbiedt om een foto te maken van je stem in het stemhokje”, zegt woordvoerster Liza Dindial van de kiesinstantie.

Deze vermeende praktijken zijn het topje van de ijsberg. Al tijdens de verkiezingen in 2010 teerde Schotte op veruit het grootste campagnebudget, waarvan de herkomst nooit duidelijk werd. Ook de huidige, kostbare pr-campagne op de lokale tv- en radiostations roept financieringsvragen op. Zeker is dat de banden nauw zijn met de Italiaanse maffia en de dubieuze gokbaas Robbie dos Santos, die Schotte volgens de Veiligheidsdienst Curaçao al eens stiekem twee miljoen gulden toeschoof voor politieke hand- en spandiensten. „Toen MFK-kandidaat dokter Payo Schoop vlak na de verkiezingswinst in 2010 vroeg waar al dat campagnegeld vandaan kwam, ontstak Gerrit in grote woede”, vertelt ex-MFK-fractieleider Dean Rozier. „Met Schoop kwam het nooit meer goed in de partij.” Schotte was te druk met campagne voeren voor een reactie. Partijgenoten van Schotte zijn inmiddels een lastercampagne tegen hun ex-partijgenoot Rozier begonnen.