Nieuws/Buitenland
1207306093
Buitenland

Britten rukken op richting Kanaal om quarantaine te voorkomen

Drukte voor de Kanaaltunnel.

Drukte voor de Kanaaltunnel.

PARIJS/LONDEN - Britse vakantievierders in Frankrijk breken massaal hun verblijf af om thuis te zijn voordat zaterdagochtend een verplichte zelfisolatie van kracht wordt in de strijd tegen het coronavirus. Ze willen voorkomen dat ze veertien dagen in quarantaine moeten. Daarvoor moeten ze voor 04.00 uur zaterdagochtend Britse tijd de grens oversteken.

Drukte voor de Kanaaltunnel.

Drukte voor de Kanaaltunnel.

Volgens sommige toeristen is er geen plekje meer te krijgen op de treinen door de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Exploitant Eurotunnel bevestigt dat alles is volgeboekt. Eurostar roept op niet zonder geldig treinticket naar een station te komen. Britse media melden prijsstijgingen voor vluchten naar Groot-Brittannië.

Rederijen zeggen dat ze extra veerboten inzetten om toch zoveel mogelijk passagiers op tijd naar de overkant te kunnen brengen. Andere rederijen laten weten dat het geen zin heeft zonder boeking te verschijnen omdat alles vol zit.

Er zijn naar schatting 160.000 Britse vakantiegangers in Frankrijk, dat na Spanje hun populairste reisbestemming is. Parijs is boos op het besluit van de Britse regering, dat donderdagavond bekend werd gemaakt. De Fransen dreigen met tegenmaatregelen. De zelfisolatie geldt ook voor reizigers uit onder meer Nederland, Malta en Aruba.