1207603
Binnenland

Reiswereld schrijft Lelystad Airport af

De reiswereld vindt Lelystad Airport helemaal niet nodig. ANVR-directeur Frank Oostdam roept openlijk om een nieuwe discussie over extra groei op Schiphol.

Het is voor het eerst dat de brancheorganisatie zich zo hard uitspreekt over de weerzin van reizend Nederland tegen Lelystad, met name gericht aan het nieuwe kabinet.

"Er is daar niks voor onze passagiers te beleven. Toeristen, zeker in de Randstad, willen van het gezellige Schiphol vertrekken, krijgen we te horen. Het openbaar vervoer speelt mee. Dat is naar Lelystad een drama. En de startbaan is te kort", aldus Oostdam.

Overloopluchthaven

Vakantievliegers willen ook niet naar Lelystad gedwongen worden als Schiphol de grens van 510.000 vliegbewegingen per jaar bereikt, zoals de politiek heeft besloten. Zonder nachtvluchten en genoeg standplaatsen voor vliegtuigen is Lelystad Airport volgens de Nederlandse luchtvaart niet rendabel.

"Er is geen noodzaak. Schiphol kan best doorgroeien, vooral nu vliegtuigen steeds stiller worden", meent Oostdam. Hij gaat daarmee in tegen het 'Aldersakkoord', waar staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) zich achter schaart.

ArkeFly-topman Steven van der Heijden staat Oostdam bij. "Lelystad als overloopluchthaven is komende 30 jaar onzin. Pak lawaaiige vliegtuigen aan en ban vluchten op korte afstand. Bovendien is het de vraag hoe Schiphol zich als knooppunt ontwikkelt."