Nieuws/Binnenland
1208502423
Binnenland

Grapperhaus: procedure Van Laarhoven gestart

DEN HAAG - De kans dat voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven in Nederland zijn straf mag uitzitten, is weer gegroeid. Nederland is een procedure begonnen om de in Thailand veroordeelde Nederlander in Nederland zijn straf te laten uitzitten, laat minister Ferd Grapperhaus (Justitie) weten.

Grapperhaus reisde vorige maand af naar Thailand om om bij zijn ambtgenoot te pleiten voor de vrijlating van Van Laarhoven, die daar is veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. De minister liet na afloop weten dat er bij de Thaise autoriteiten sprake was van een „positieve grondhouding.”

Ook in de brief die hij vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt, benadrukt Grapperhaus de „goede sfeer” in het overleg met zijn Thaise collega. „Aan beide zijden is er de intentie om deze bijzondere zaak binnen de kaders van de geldende wet- en regelgeving tot een goed einde te brengen.”

De Thaise vrouw van Van Laarhoven zit ook vast, maar kan als niet-Nederlander geen aanspraak maken op zo’n regeling. Zij heeft wel een veel kortere straf dan haar man opgelegd gekregen, en komt mogelijk „spoedig in aanmerking” om vervroegd vrij te komen.

Hoe groot de kans is dat de procedure voor Van Laarhoven een succes is, en hoeveel tijd die in beslag zal nemen, kan het ministerie niet zeggen.