Nieuws/Buitenland
120890413
Buitenland

Salman Rushdie gaat ’lang herstel’ tegemoet

CHAUTAUQUA - Het gaat de goede kant op met de gezondheid van de neergestoken auteur Salman Rushdie. Zijn literair agent laat dat zondag weten tegenover Amerikaanse media. De Brits-Amerikaanse schrijver werd vrijdag gestoken en liep onder meer een zware verwonding op aan zijn oog.

„Hij is van de beademing, dus het lange traject naar herstel is begonnen”, meldt Andrew Wylie. „Het zal lang duren; de verwondingen zijn ernstig, maar zijn toestand gaat de goede kant op.” Wylie liet zaterdag al aan The New York Times weten dat Rushdie weer had gepraat.

Rushdie werd vrijdag tijdens een lezing in het westen van de staat New York neergestoken. De 75-jarige schrijver liep daarbij tien steekwonden op, onder meer in zijn hals, buik en oog. Vlak na de steekpartij werd een verdachte aangehouden, de 24-jarige Hadi Matar.

Over het motief achter de steekpartij is nog niets duidelijk. Vermoed wordt dat de aanval iets te maken heeft met het doodvonnis (fatwa) dat eind jaren tachtig door de Iraanse ayatollah Khomeini over Rushdie is uitgesproken na verschijning van zijn boek De duivelsverzen. Het werk wordt door veel moslims als godslasterlijk gezien.