Nieuws/Binnenland
1209235587
Binnenland

RIVM maakt zich zorgen over aantal coronagevallen

DEN HAAG - Zo’n 16.000 tot 22.000 Nederlanders lopen momenteel nog risico om in het ziekenhuis te komen als gevolg een infectie met het coronavirus, blijkt uit berekeningen van het RIVM. Als alle maatregelen tegelijkertijd worden opgeheven kan dat leiden tot een piek van zo’n 2200 tot 3400 ic-opnames. Vooral niet-gevaccineerde Nederlanders lopen grotere risico’s op een ernstig ziekteverloop, blijkt uit een presentatie die RIVM-baas Jaap van Dissel woensdag in de Tweede Kamer gaf.

Hoewel er in Nederland zo’n 85 procent van de inwoners boven de 12 jaar gevaccineerd is, zijn er daardoor ook nog zo’n 1,8 miljoen Nederlanders (boven de 12 jaar) niet-immuun, bijvoorbeeld omdat zij de ziekte niet hebben meegemaakt (en dus op een natuurlijke manier anti-stoffen hebben opgebouwd) of door het weigeren van vaccins.

Uit de meest recente cijfers blijkt dat het leeuwendeel van de in Nederland in het ziekenhuis opgenomen patiënten (74%) niet of onvolledig gevaccineerd is. Van Dissel benadrukte daarom wederom het belang van vaccinatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wie twee keer geprikt is, twee weken na de laatste vaccinatie vrijwel volledig beschermd is tegen een ernstig verloop van de ziekte en vrijwel nooit in het ziekenhuis komt. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe eerder de druk op de zorg afneemt en meer maatregelen kunnen worden opgeheven, lichtte Van Dissel toe.

Omdat er nog een behoorlijk aantal mensen niet-immuun is, bestaat er volgens het Outbreak Management Team (OMT) nog een risico op overbelasting van de zorg als alle resterende maatregelen tegelijkertijd worden opgeheven. Daarom adviseert het OMT om stapsgewijs te versoepelen, waarbij de nadruk ligt op het heropenen van het onderwijs. Naast het verhogen van de vaccinatiebereidheid, moet volgens Van Dissel de komende periode ook nadruk liggen op het naleven van de basismaatregelen zoals handen wassen, veel ventilatie en bron- en contactonderzoek.