Nieuws/Binnenland

Henk Kamp verkenner

VVD-minister Henk Kamp (Sociale Zaken) gaat de eerste stappen zetten op weg naar een nieuw kabinet. De Tweede Kamer vroeg hem donderdag te verkennen met welke opdracht een informateur aan de slag kan. Ook levert Kamp namen van een of meerdere informateurs.

Volgende week donderdag bespreekt de Kamer Kamps bevindingen. In aanloop daarnaartoe spreekt Kamp met alle fractievoorzitters. De rol van Kamp als verkenner is een initiatief van VVD-leider Mark Rutte, dat wordt gesteund door alle partijen.

De VVD eindigde bij de woensdag gehouden verkiezingen met 41 zetels als grootste partij. De PvdA volgt met 39 zetels. Alom wordt verwacht dat beide partijen onderdeel zullen worden van een nieuw te vormen kabinet. Zo'n kabinet zou aangevuld kunnen worden met het CDA, zodat de combinatie ook een meerderheid heeft in de Eerste Kamer. CDA-leider Sybrand Buma wacht af omdat zijn partij volgens hem na een forse verkiezingsnederlaag niet aan zet is. D66 heeft zich wel al beschikbaar gesteld voor deelname aan een kabinet. De combinatie VVD, PvdA en D66, bekend als paars, heeft echter geen meerderheid in de Eerste Kamer.

De VVD heeft als winnaar in eerste instantie het initiatief bij de kabinetsformatie. Waar eerder altijd het staatshoofd de regie in handen had, besloot de Kamer dit voorjaar het heft zelf in handen te nemen. Wel wordt koningin Beatrix donderdag over de actuele politieke situatie en het verloop van de formatie geïnformeerd door haar vaste adviseurs, de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer en de vicepresident van de Raad van State.

De partijen keken donderdag in eigen kring terug op de verkiezingsuitslag. Voor onder meer VVD, PvdA en D66 betekende dat na hun winst een feestelijke bijeenkomst, bij met name PVV, CDA en GroenLinks moesten forse nederlagen worden verwerkt.