Nieuws/Binnenland

Elk plantje oip de juiste plek in Mondo Verde

Je zal het maar als hovenier moeten bijhouden; de 250.000 vierkante meter aan tuinen van Mondo Verde. Een bezoek aan dit park in het zuiden des lands brengt u binnen een dag van het zonnige Italië naar de kasteeltuinen in Engeland, van de kronkelende paden en bruggetjes van China naar de Japanse keizerlijke tuinen van Kyoto.

  Was het Limburgse Landgraaf eind mei nog overbevolkt door zo’n 140.000 Pinkpopliefhebbers, de rust is weer helemaal weergekeerd. Landgraaf is bij velen bekend door het popfestival, maar het plaatsje én gemeente is meer dan Pinkpop alleen. Wat veel mensen niet weten, is dat hier Europa’s grootste wereldtuinen liggen, Mondo Verde; een plek van rust, verwondering en kleurenpracht. Een park waar elk detail is nagebootst, waar elk plantje op de juiste plek staat, waar elk riviertje stroomt zoals het stromen moet. Een groene wereld die de bezoeker het gevoel geeft elke keer in een ander land of continent te zijn.

De mythe gaat als volgt: de heer van Strijthagen woonde eeuwen geleden in zijn kasteel op het landgoed waar Mondo Verde zich nu bevindt. Deze heer van stand was een fervent wereldreiziger en maakte schetsen van alle landen die hij bezocht had. Aan de hand daarvan wilde hij de ’wereld’ reconstrueren op zijn eigen landgoed. Eeuwen later, in 1997, werden de tekeningen gevonden door historici. Zij maakten de droom van Strijthagen waar: op de landerijen, ooit mijnterrein, werd Mondo Verde gebouwd. Of dit verhaal verzonnen is of niet, de gemeente heeft wel, mede door dit verhaal, haar goedkeuring voor het bouwplan gegeven. De heer van Strijthagen zou trots zijn geweest op het resultaat…

  In maart 2002 werd Mondo Verde geopend. Door teleurstellende bezoekerscijfers ging het park in 2006 failliet, maar werd gered door de broers Klaas en Bert van der Honing. „Sinds we het park hebben uitgebreid met dieren en attracties, loopt het goed. We hebben van ’Wereldtuinen’ Mondo Verde, ’Familiepark’ Mondo Verde gemaakt. Met de komst van de 130 verschillende diersoorten, kregen we er een hoop verantwoordelijkheden bij. Uiteraard staat het welzijn van de dieren daarbij voorop, maar we kregen opeens ook te maken met zaken als uitgebalanceerde fokprogramma’s.” Op de vraag of het park geen last heeft van de favoriete Floriade in Venlo, antwoordt Klaas van der Honing: „Integendeel, veel bezoekers maken er dit jaar een combinatie-uitje van: Floriade én Mondo Verde in één dag. Zo komen onze gasten in de wintermaanden zo van de skibaan, want ’s werelds grootste indoor skiresort SnowWorld ligt praktisch bij ons om de hoek.”

Tropen

Een dagje Mondo Verde start bij de tropentuin: een behaaglijke (het is hier altijd zo’n 20 graden) overdekte hal van 4000 vierkante meter waar honderden tropische vogels rondvliegen tussen de tropische bomen en planten. Van de tropen hopt men over naar de Italiaanse wereld, met een replica van de beroemde Trevifontein. De villa op de Toscaanse heuveltop geeft een prachtig uitzicht over het hele park. De Japanse tuin staat vol met allerlei soorten hosta-planten en de Chinese tuin kent veel bamboe en zwarte den. Het Foliebos is een fantasiepark met bizarre beelden uit de Italiaanse, Franse en 16e eeuwse Duitse kasteeltuinen. Hier vindt u bijvoorbeeld de tot steen verworden Schreeuw, Pegasus, Pan en de kolossale Posseidon. Heel indrukwekkend: de veertien meter hoge Reus van Apennijnen.

Na het Foliebos komt u terecht in de woestijn. Mede door de alpaca’s en kamelen en de Berberhuisjes tegen de rotswanden, waant u zich daadwerkelijk in de woestijn. Het pad brengt u vervolgens naar de Portugese paleistuinen, via Marokko richting de Engelse watervalletjes met hun indrukwekkende waterpartijen en sfeervolle cottages.

Mondo Verde is 365 dagen per jaar geopend.

Adres: Groene Wereld 10, Landgraaf. Info: www.365mondoverde.nl