Nieuws
1209951
Nieuws

VEH: hypotheekrente hoger dan nodig

Klanten van Nederlandse banken betalen een kwart meer hypotheekrente dan nodig. Dat laat de zogeheten Rentebarometer zien. Dit is een initiatief van Vereniging Eigen Huis (VEH) in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. De Eigen Huis Rentebarometer staat sinds vrijdagavond online en houdt maandelijks bij hoeveel overwinst de banken bovenop de gebruikelijke winstmarge aan hun klanten verdienen.

De Rentebarometer gaat terug tot mei 2009. De barometer laat zien dat de extra winstopslag die banken hun consumenten rekenen, sinds vorig jaar februari fors is gestegen. Volgens Vereniging Eigen Huis zou de gemiddelde hypotheekrente van 4,7 procent bij 10 jaar rentevaste hypotheken eigenlijk 3,7 procent moeten zijn.

Huiseigenaren betalen hierdoor niet alleen te veel rente, het wordt starters ook moeilijker gemaakt om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Volgens de Vereniging Eigen Huis kan een starter door de hogere rente al snel enkele tienduizenden euro's minder lenen.

De vereniging vindt dit onacceptabel en wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit ingrijpt. De vereniging heeft ook een petitie tegen de overwinsten op hypotheken op haar website gezet.