Nieuws/Binnenland
1209952
Binnenland

Commodore viert dertigste verjaardag

Het is vandaag 30 jaar geleden dat de Commodore 64 verscheen. De personal computer heeft zijn bekendheid voornamelijk te danken aan de talloze spellen die er mee konden worden gespeeld, waaronder de Mario-kloon Giana Sisters.

Wereldwijd zijn er tussen de 20 en de 30 miljoen exemplaren van de Commodore 64 over de toonbank zijn gegaan. Software en spelletjes werden in eerste instantie met behulp van een cassetterecorder in de computer geladen. Later schakelde de Commodore 64 over naar grote floppies.

Commodore is opgericht door Jack Tramiel, die begin dit jaar overleed. Hij was een slimme zakenman, zo was hij de eerste die consumenten die een oude computer inleverden een korting van 100 dollar gaf. Commodore heeft het succes van de Commodore 64 nimmer meer weten te herhalen en na een reeks min of meer mislukte nieuwe computers zoals de Commodore 128 en de Amiga op de markt te hebben gebracht, ging het bedrijf eind jaren negentig failliet.

De Commodore 64 leeft echter voort. Zo zijn er emulators te vinden voor iOS- en Android-apparaten waarmee de spelletjes van weleer nogmaals gespeeld kunnen worden. De merknaam Commodore is momenteel in handen van, het in 2010 opgerichte, Commodore USA. Vorig jaar heeft het bedrijf de Commodore 64X gelanceerd. Deze computer heeft de looks van de oude 64, maar is voorzien van moderne snufjes als een Blu-ray-speler, USB-poorten en HDMI-aansluiting.