Nieuws/Binnenland
1210031
Binnenland

Lara Croft toont kwetsbare kant

Preview: Tomb Raider

Lara Croft is al zestien jaar een game-icoon. Uit de Tomb Raider-games is gebleken dat er niets is wat de rondborstige brunette niet kan en ze doet niet onder voor haar mannelijke collega’s. Gewapend met twee pistolen, een goed stel hersens en een flinke dosis lef springt ze moeiteloos naar hoge richels, lost ingewikkelde puzzels op en vijanden hebben geen schijn van kans. Het komt soms ongeloofwaardig over, waardoor Lara meer lijkt op een superheld.

Maar de Lara die we zien in de nieuwe Tomb Raider is compleet anders. De 21-jarige archeologe is net afgestudeerd, onervaren en een tikje naïef. Op weg naar haar eerst klus gaat het mis. Tijdens een boottocht komt het schip in zwaar weer terecht en vergaat voor de kust van een mysterieus eiland. Daar leert Lara zichzelf kennen en moet ze zien te overleven. Een harde les die nodig is, want het eiland zit vol gevaar. Vreemde inboorlingen, tuig dat in de loop van de tijd is gestrand en roofdieren liggen op de loer.

De nieuwe Lara heeft geen bovennatuurlijke krachten. Ze is bang, onzeker en spreekt zichzelf regelmatig moed in. Wanneer ze, in een situatie van leven en dood, voor het eerst iemand om het leven brengt, moet ze overgeven en is duidelijk in shock. Voor het eerst is Lara echt van vlees en bloed. Die frisse kijk op haar maakt mij erg nieuwsgierig. Je voelt je bijna geroepen om haar te helpen, want hulp kan ze goed gebruiken.

Tijdens mijn eerste speelsessie met Tomb Raider op de Duitse gamebeurs Gamescom mocht ik een klein stukje spelen van het begin van de game. Lara heeft op dat moment nog geen wapens, gereedschap of voedsel ter beschikking. Maar ze heeft eten nodig om op kracht te blijven. Een dode parachutist in een boom blijkt een boog te hebben en daar weet de Britse wel raad mee. Het eerste slachtoffer dat ik maak in het spel is een hert. Als dierenliefhebber niet leuk, maar het hoort erbij want er zit immers geen supermarkt op de hoek.

Wat ik tot nu gezien heb van de game ziet er goed uit. Het is bijna alsof je in een film zit. Daar helpen de tussenfilmpjes natuurlijk bij. Je leeft echt met Lara mee en wil niets liever dan haar helpen. Ik kijk in ieder geval uit naar deze nieuwe titel. Daar is wel wat geduld voor nodig. De nieuwe Tomb Raider ligt namelijk pas vanaf 5 maart 2013 in de winkel voor de PlayStation 3, Xbox 360 en pc.