Nieuws/Binnenland
1210036
Binnenland

Automobilist duurst uit in Zuid-Holland

Automobilisten in Zuid-Holland zagen de afgelopen vier jaar hun belasting voor auto's het hardst oplopen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant, die de krant dinsdag publiceerde.

De provinciale belastingen, de opcenten, stegen in deze provincie tussen 2007 en 2011 met 29,6 procent. Voor een doorsnee auto (Volkswagen met benzinemotor) zijn mensen in Zuid-Holland 76 euro duurder uit dan hun buren in Noord-Holland, de goedkoopste provincie wat betreft belastingen. Een doorsnee auto kost Zuid-Hollanders 592 euro per jaar aan opcenten. Limburg volgt met 560 euro. Gemiddeld stegen de opcenten 8,4 procent. In Zeeland en Noord-Brabant bleef de belasting in de afgelopen vier jaar gelijk.

Zuid-Holland voelde zich volgens een woordvoerder genoodzaakt de belastingen te verhogen, aangezien de provincie geen geld heeft gekregen uit de verkoop van energiebedrijven. Met het geld investeerde de provincie in wegen, aldus de woordvoerder tegen de Volkskrant. Andere provincies zitten volgens de krant ruimer in hun jasje door de verkoop van hun aandelen in Nuon en Essent.

De belasting is sterk afhankelijk van het type auto. Voor een dieselauto is een automobilist bijna twee keer zoveel kwijt als voor een benzineauto. In Zuid-Holland is de dieselrijder 1172 euro kwijt, tegen 1096 euro in Noord-Holland. Een auto die weinig of geen CO2-uitstoot heeft, kost de eigenaar helemaal niets aan belastingen.

De autobelasting is voor de provincie de enige manier om zelf geld op te halen bij de burger. Voor de provincies is 97 procent van de inkomsten uit eigen middelen afkomstig uit dit provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting. Daarnaast krijgen provincies geld van de overheid, bedoeld voor vaste uitgaven aan bijvoorbeeld wegen en natuurbeheer. Autobelasting is daarom een belangrijk onderwerp in de aankomende verkiezingen begin volgende maand.