Nieuws/Binnenland
1210039
Binnenland

CBP: Belastingdienst moet beter controleren

De Belastingdienst moet beter controleren of de fiscale gegevens van mensen die een zorg-, huur-, of kinderopvangtoeslag willen, wel goed worden beschermd. De dienst controleert volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onvoldoende of de informatiepunten die mensen hierbij helpen, expliciet toestemming hebben gekregen om fiscale informatie op te vragen.

Er zijn volgens het CBP negenhonderd hulp- en informatiepunten voor personen die een toeslag van het Rijk willen. Om burgers te helpen, vragen deze informatiepunten onder meer telefonisch fiscale informatie op bij de Belastingdienst. De dienst handelt in strijd met de wet door niet te controleren of de aanvrager van zo'n toeslag ook echt toestemming heeft gegeven voor het opvragen van deze gegevens.

Verder legt de Belastingdienst niet vast welke medewerkers van de hulp- en informatiepunten informatie hebben opgevraagd. Het is dus niet te controleren wie gegevens opvragen en of deze personen daartoe bevoegd zijn, meldt het CBP. „Hierdoor is de beveiliging van de belastinggegevens van burgers onvoldoende.” Volgens het college heeft staatssecretaris Frans Weekers van Financiën de conclusies maatregelen aangekondigd om de situatie te verbeteren.

Volg De Telegraaf nu ook op Facebook