Nieuws/Buitenland
1210213833
Buitenland

Biden loopt een stukje

Trump laat briefje achter in Witte Huis voor Biden

Joe Biden neemt zijn intrek in het Witte Huis.

Joe Biden neemt zijn intrek in het Witte Huis.

WASHINGTON - In weerwil van de uitgebreide veiligheidsmaatregelen in Washington rond de inauguratie van Joe Biden als nieuwe president van de Verenigde Staten, heeft het nieuwe staatshoofd toch besloten een stuk naar het Witte Huis te lopen.

Joe Biden neemt zijn intrek in het Witte Huis.

Joe Biden neemt zijn intrek in het Witte Huis.

Hij legde het laatste stukje van de presidentiële parade hand in hand af met zijn vrouw Jill, voor het oog van de camera’s uiteraard.

Langs de route naar zijn ambtswoning stonden nauwelijks mensen wegens de extreme veiligheidsmaatregelen na de bestorming van het Capitool twee weken geleden. Een slordige 25.000 militairen waren opgetrommeld om alles in goede banen te leiden net als duizenden agenten van de stad, het parlement en de FBI.

In het Witte Huis kreeg Biden meteen een welkomstboodschap. Traditioneel laat een vertrekkend president altijd een briefje achter voor diens opvolger. Donald Trump heeft dan wel lak aan andere tradities – zoals het bijwonen van de inauguratie – maar liet deze kans niet onbenut.

Wat er op het briefje staat, blijft tussen de twee heren, aldus een woordvoerder van Trump.

Inmiddels heeft Joe Biden gereageerd op het briefje. Een alleraardigst briefje, liet Biden doorschemeren, al weigerde hij de exacte inhoud prijs te geven. „Omdat het privé is, praat ik er pas over als ik er met hem over heb gesproken”, citeerde nieuwszender CNN de president, kort na diens intrek in het Witte Huis.

Parijs

Veel tijd om te ontspannen geeft Biden zichzelf niet. Hij moet aan de bak met de coronapandemie en lanceert ook een omvangrijk steunpakket voor Amerikaanse bedrijven en huishoudens.

Ook zal hij een aantal beleidsmaatregelen van zijn voorganger meteen terugdraaien of stopzetten, waaronder de bouw van de muur met Mexico en de beslissing om uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen. Dat laatste verdrag is inmiddels in ere hersteld met een presidentieel decreet.