Nieuws/Buitenland
1210289
Buitenland

Vliegveld Weeze even ontruimd

Het Duitse vliegveld Weeze is donderdagmorgen ongeveer twee uur lang gesloten geweest nadat de veiligheidsmedewerkers alarm hadden geslagen over het gedrag van een vrouw. Ongeveer twintig vluchten naar onder meer Tenerife, Marseille en Rome waren voor onbepaalde tijd uitgesteld. Veel Nederlandse reizigers maken gebruik van deze luchthaven.

De luchthaven was sinds 6:15 donderdagochtend volledig gesloten. Er werd groot alarm geslagen nadat een vrouw die al door de douane was vervolgens via een personeelsuitgang de beveiligde ruimtes weer verliet en daarna weer terugkeerde. Dat heeft de Duitse politie gemeld. Omdat de vrouw op plekken is geweest waar ze niet mag komen en het niet duidelijk is wat ze daar gedaan heeft, werden alle vluchten voorlopig stilgezet.

Alle passagiers die al achter de douane waren of zelfs in één van die twee vliegtuigen zaten, moesten weer terug en opnieuw langs de douane. Dit vanwege het feit dat de vrouw, die zonder gecontoleerd te zijn heen en weer heeft gelopen, in theorie ongezien iets verdachts aan een andere passagier had kunnen geven. Een Nederlandse passagier ter plaatse meldde donderdagochtend aan De Telegraaf dat er momenteel erg veel politie aanwezig was om met behulp van speurhonden alles te onderzoeken. "Alles ligt plat. We waren al voorbij de douane, vijftien minuten voor vertrek, toen we plotseling allemaal terug moesten."

Volgens de Nederlander hoefden de gestrande reizigers niet in de kou te wachten. "Iedereen staat in de vertrekhal te wachten. Alles achter de douane is nu hermetisch afgesloten met pantserluiken."

Rond kwart over acht ging de luchthaven weer open en begon het vliegverkeer langzaam maar zeker weer op gang te komen. Volgens luchthavendirecteur Ludger van Bebber kunnen alle vliegtuigen ongeveer een uur na het einde van de zoekactie de lucht in.

Het is niet bekend of er explosieven of ander verdacht materiaal is gevonden.