Nieuws
1210368
Nieuws

Google aast op mobiele markt in ontwikkelingslanden

Hoewel consumenten in het westen aan supersnelle mobiele telefoons met 41 megapixel camera’s en een arsenaal aan sensoren toe zijn, is het voor honderden miljoenen mensen in ontwikkelingslanden nog niet zo ver. Desalniettemin denkt Android-ontwikkelaar Google daar al binnenkort de markt te kunnen veroveren. Dat zegt Richard Turner, hoofd van partnerrelaties in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Op dit moment zijn deze ‘opkomende markten’ nog vrijwel exclusief het domein van Nokia, die in een groot aantal Afrikaanse en Aziatische landen goedkope telefoons met besturingssysteem Symbian aan de man brengt. Ook op de Mobile World Congress-beurs in Barcelona deze week kondigde het bedrijf weer enkele nieuwe toestellen in zijn goedkope Asha-lijn aan. Deze worden geleverd met Nokia Life-apps die de kwaliteit van het leven van gebruikers in deze landen moeten verbeteren. Zo worden op de telefoons apps voorgeïnstalleerd waarmee ze bijvoorbeeld meer kunnen leren over micro-leningen, of over het leren van belangrijke Engelse termen.

Voor de opkomende markten maakt de Finse fabrikant relatief zwakke toestellen die draaien onder Symbian, omdat deze nu eenmaal goedkoop te produceren en te verkopen zijn. Het is een strategie die tot nog toe goed heeft gewerkt voor het bedrijf.

Meer functionaliteit

Daar komt binnenkort een einde aan. Tenminste, als het aan Google ligt: “Zowel de markt als de technologieën veranderen zo waanzinnig snel dat we binnenkort zullen zien dat ook gebruikers in ontwikkelingslanden meer functionaliteit willen hebben dan dat ze tot nu toe aangeboden krijgen,” legt Turner uit aan De Telegraaf.

“Android is open, het is gratis en we zien de prijs van onderdelen voor smartphones enorm snel naar beneden gaan. Dat stelt telefoonproducenten in staat om Android-toestellen te maken die voor een competitieve prijs uit kunnen komen,” vervolgt hij. De grootste horde voor telefoonmakers tot op dit punt was dat Android nog relatief hoge systeemeisen had. Dit maakte het produceren van een telefoon voor een markt waarin de meeste consumenten niet zoveel te besteden hebben, lastig. Nu we enkele jaren verder zijn, is de benodigde hardware een stuk goedkoper en komt het punt in zicht waarbij deze markten interessant zijn voor smartphonefabrikanten.

Daarbij ondersteunt Android het zogeheten 'carrier billing'. Dit stelt gebruikers in staat om apps te betalen via de telefoonrekening. Deze optie is erg populair in landen waar het aantal creditcardbezitters erg laag is.

Apple

Google hoopt door deze markten te veroveren zijn voorsprong op Apple op de lange termijn te vergroten. De iPhone-fabrikant is alleen geïnteresseerd in het maken en verkopen van high-end smartphones en ziet weinig heil in het maken van producten voor opkomende markten.