Nieuws
1210370
Nieuws

Amazon bereidt uitrol in Nederlandse markt voor

’s Werelds grootste webwinkel Amazon.com is voor zijn entree in Nederland in gesprek met het Centraal Boekhuis om Nederlandse boeken in zijn digitale etalage te krijgen. Het werkt ook aan contracten voor muziek, video’s en tv-series. Dat bevestigen bronnen rond de gesprekken. Het Amerikaanse Amazon tast met PostNL mogelijkheden voor de distributie van zijn artikelen af. Volledige uitrol van de webwinkel met $48 miljard omzet zou in Nederland echter nog twee jaar in beslag nemen.

Met de lucratieve kerstdagen in zicht zou het eerst met boeken en speelgoed op de Nederlandse site Amazon.nl willen beginnen. „Wel kort dag”, oordeelt een kenner. „Als dat misgaat, heeft Amazon als nieuwkomer zijn reputatie te grabbel gegooid. Iets wat in onlineverkoop zwaar weegt.”

Het Centraal Boekhuis levert alle boeken van Nederlandse uitgevers aan winkels. Amazon zou in oktober de afspraken over levering van deze boeken afronden. Voor de Engelstalige boeken is het al de grootste distributeur.

Sinds mei voert Amazon met de evenknie in België gesprekken voor levering van boeken. Zijn directeur verwacht dit jaar nog goedkoop geprijsde Nederlandstalige digitale boeken, de e-books , op Amazons eigen Kindle-tablet te lezen.

Lees meer in De Telegraaf van vrijdag.