Nieuws
1210515
Nieuws

Iran plant totale internetblokkade

Het Iraanse ministerie van Informatie en Communicatie Technologie is van plan om toegang tot het internet in het land volledig te blokkeren. In plaats daarvan komt er een intern netwerk.

De blokkade, die in augustus in werking treedt, betekent dat Iraniërs geen toegang meer hebben tot diensten als Twitter, Facebook, Google, Gmail en Hotmail. Het nationale intranet zal vergelijkbare diensten aanbieden. Het grote verschil is echter dat iedereen die toegang hiertoe wil, zich moet registreren bij de overheid. Hierdoor zal het voor de autoriteiten in het land een fluitje van een cent zijn om erachter te komen wie welke sites bezoekt.

Bepaalde buitenlandse sites zullen nog wel toegankelijk zijn, mits ze zijn opgenomen op een 'witte lijst'. Hierop staan alleen pagina's die niet 'misdaad, onenigheid, ongezonde morele content en ahteïsme' promoten.

In Iran wordt het internet al streng gefilterd en in de gaten gehouden door autoriteiten. Zo is het meer dan eens voorgekomen dat bloggers die kritisch over de regering schreven, achter de tralies verdwenen. Met de nieuwe maatregelen lijkt het vrijwel onmogelijk te worden om online nog kritisch te zijn.