Nieuws/Binnenland
1210612
Binnenland

Verdachten flitspaalbom hebben spijt

De twee mannen die in oktober een vuurwerkbom aan een flitspaal in Voorschoten maakten, hebben er veel spijt van dat er mensen door gewond zijn geraakt. Een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verloor zijn hand, toen de bom ontplofte, nadat het 'sein veilig' al was gegeven. „Dit is nooit, nooit, nooit de bedoeling geweest”, zei verdachte Jörn de V. tegen de rechter in Den Haag.

Dinsdag hield de rechtbank een niet-inhoudelijke zitting over de zaak rond de flitspaalbom. De spijtbetuiging mocht de mannen nu nog niet baten: de rechtbank vindt dat ze in hechtenis moeten blijven.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt het tweetal vooralsnog van poging tot moord op de EOD'er. Die beschuldiging kan veranderen, naarmate het politieonderzoek vordert.

Erik O. was emotioneel, toen hij tegen de rechtbank zei dat hij veel spijt heeft. Beide verdachten hebben geen idee hoe het zover heeft kunnen komen. „Er is iets gebeurd dat niet voor de hand lag. De EOD'ers snappen niet hoe de boel heeft kunnen ontploffen”, zei de advocaat van De V. „Hoe hadden amateurs als mijn cliënt dat dan kunnen voorzien?” Het kruit ontplofte, toen de ontsteking en de lont al uit het explosief waren verwijderd.

Het onderzoek naar de explosie wordt in het Verenigd Koninkrijk gedaan. Omdat er ook een forensisch onderzoeker gewond raakte toen de flitspaalbom afging, voelde het Nederlands Forensisch Instituut zich te nauw bij de zaak betrokken. Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.