Nieuws/Binnenland
1210635
Binnenland

Rel om dure haatcampagne tegen kabinet

De verkiezingscampagne van de zwaargesubsidieerde Amsterdamse jongerenstichting Asri heeft voor grote woede gezorgd in Amsterdam-Oost. Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik wordt volgende week dan ook flink aan de tand gevoeld door tegenstanders. "Pure partijpolitiek", vinden zij.

Op de campagneposters van de jongerenorganisatie stond de tekst: ’Asri roept iedereen op 2 maart te gaan stemmen. Toekomst of terug naar 1939.’ Daarbij werd een gebalde vuist afgebeeld. ’Stem of sterf’, staat in het bijgevoegde persbericht. Tegelijkertijd werd opgeroepen om machtigingen te verzamelen om tegen het kabinet te stemmen. „Mocht het zo zijn dat mensen in je omgeving (vrienden, kennissen, familieleden) niet kunnen stemmen, vraag hen dan om een machtiging zodat jij degene bent die naar de stembus rent en zodat jouw mening gehoord wordt”, schrijft de organisatie in haar uitingen.

De campagne schoot de VVD in de hoofdstad in het verkeerde keelgat, temeer omdat Asri nog geen drie maanden geleden van stadsdeel Oost een subsidie van 19.400 euro opstreek. Mogelijk ontvangt de jongerenclub ook nog geld van de gemeente Amsterdam.

De van het stadsdeel afkomstige subsidie is onder andere bedoeld voor het organiseren van ’sociale cohesie activiteiten’ en educatieve bijeenkomsten. Maar in plaats daarvan wordt er op de site van de organisatie geschreven: ’Met jouw stem zorg je ervoor dat we in de toekomst en sowieso regionaal nooit meer zo’n asocialse demotiverende en barbaarse regering krijgen’.

De VVD wil dat de jongerenorganisatie een tik op de vingers krijgt en vraagt Elatik (PvdA) of zij kan onderschrijven dat de huidige regering asociaal, demotiverend en barbaars is. De liberalen vinden de acties van het jongerencentrum in elk geval niet bevorderend voor de sociale cohesie in het stadsdeel. De stadsdeelvoorzitter zelf is omstreden door haar vele partijpolitieke uitspraken.

Rik Torn wil Elatik, als stadsdeelvoorzitter verantwoordelijk voor het beleid, tot de orde roepen. Hij zegt: „Het is raar dat een club die bijna 20.000 euro subsidie krijgt, een zeer actieve campagne voert die sociale cohesie in het stadsdeel niet ten goede komt. De vraag is of deze acties gesubsidieerd moeten worden Ik ben benieuwd wat Elatik hierover gaat zeggen.”

Asri reageerde de afgelopen dagen niet. Het stadsdeel zegt in een reactie dat jongerenorganisatie ASRI niet onder de portefeuille van Fatima Elatik valt, maar onder die van haar collega Lieke Thesingh. "Zij heeft vorige week donderdag een gesprek gehad met de jongerenorganisatie en daarin aangegeven dat ze deze campagne ‘niet verstandig’ vindt."

Het stadsdeel ontkent dat de campagne van met subsidiegeld is betaald.