121083
Binnenland

Dierenzuil Flo laat fietsers doorfietsen

UTRECHT - Een speciale verkeerszuil met hierop een haas, schildpad, duim of koe laten Utrechters vanaf volgende week woensdag vaker door groen licht fietsen. Wachten voor een rood verkeerslicht is namelijk de grootste frustratie onder wielrijders in de Domstad, zo blijkt uit onderzoek.

De zuil - Flo genaamd - geeft fietsers persoonlijk advies. Het is de bedoeling dat niet alleen ergernissen worden weggenomen, maar dat ook de doorstroming op het fietspad beter wordt.

Een radar meet hoe hard iemand gaat. De zuil geeft vervolgens advies. Bij een haas moet iemand flink op de pedalen. Een schildpad laat een fietser afremmen. Een duim laat weten dat de persoon precies de goede snelheid heeft en bij een koe is het jammer. Het groene verkeerslicht kan niet meer worden gehaald.

Eerste Flo in Utrecht

Verkeerswethouder Lot van Hooijdonk onthult volgende week de eerste Flo van Nederland. Die komt op de hoek van de drukke Amsterdamsestraatweg en de Marnixlaan te staan. Ook in Eindhoven komt later dit jaar zo'n zuil. Als de zuil een doorslaand succes blijkt te zijn, dan plaatst Utrecht mogelijk op veel meer plekken in de stad een Flo, zo liet een woordvoerder woensdag weten.