Nieuws/Binnenland
1211354172
Binnenland

Keten tandartspraktijken betaalt losgeld na aanval gijzelsoftware

Ter illustratie

Ter illustratie

OOSTERHOUT - Cybercriminelen hebben vorige week de computersystemen van tandartsbedrijf Colosseum Dental aangevallen met gijzelsoftware. De bestanden werden door de ransomware vergrendeld, waardoor alle aangesloten praktijken moesten sluiten. De aanvallers eisten losgeld en het bedrijf heeft dat betaald. „Alleen op deze manier konden wij op deze korte termijn het risico voor alle betrokkenen minimaliseren en de praktijkvoering relatief snel weer herstellen”, legt Colosseum Dental uit. Het bedrijf zegt niet hoeveel geld het heeft overgemaakt.

Ter illustratie

Ter illustratie

Colosseum Dental heeft in totaal 800 tandartspraktijken in Europa, waarvan ruim 130 in Nederland en België. De tandartsen behandelen jaarlijks ongeveer 600.000 mensen, aldus het bedrijf. Dat biedt excuses aan en zegt te betreuren „dat met deze cyberaanval onze zorgplicht voor onze patiënten zo ernstig verstoord is.” Colosseum Dental verwacht dat de tandartspraktijken in de loop van deze week weer open kunnen.

De tandartsketen heeft aangifte gedaan bij de politie en heeft de aanval ook gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is bij wet verplicht om mogelijke privacyschendingen door te geven aan de privacytoezichthouder van de overheid.