Nieuws/Binnenland
1211690805
Binnenland

Nederlanders kunnen ’gewoon’ van en naar Zuid-Afrika vliegen

AMSTELVEEN - Nederlanders kunnen van en naar Zuid-Afrika blijven vliegen ondanks het vrijdag ingestelde inreisverbod wegens zorgen over een nieuwe coronavariant. Dat zeggen KLM en het ministerie van Infrastructuur. „Door Zuid-Afrika zijn er geen nieuwe restricties ingesteld”, aldus een woordvoerster van KLM. Er worden volgens haar geen extra voorwaarden gesteld aan mensen die naar Zuid-Afrika willen vliegen. Het inreisverbod terug naar Nederland geldt niet voor Nederlanders en andere EU-burgers.

Vanuit de overheid luidt het advies om alleen voor noodzakelijke reizen naar Zuid-Afrika te gaan en dus niet op vakantie. Nederlanders kunnen terug naar huis en EU-burgers mogen doorreizen op weg naar hun thuisland. Er geldt wel een dubbele testverplichting en een quarantaineplicht.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor bepaalde groepen, aldus KLM. Het gaat dan om luchtvaartpersoneel, medisch noodzakelijk personeel, zeevarenden en mensen die om dwingende gezinsredenen of humanitaire redenen moeten reizen. Volgens KLM zijn er dus meerdere categorieën van reizigers voor wie het essentieel is om te reizen. Ook voor hen geldt dan wel de dubbele testverplichting en de quarantaineplicht.

KLM vliegt zes keer per week tussen Schiphol en Kaapstad. Naar Johannesburg wordt iedere dag een keer gevlogen. KLM heeft nog niet besloten of dat aantal vluchten moet worden teruggeschroefd. „Er is nog veel onduidelijk en onze prioriteiten liggen nu ook bij de passagiers van de twee vluchten die vrijdagochtend zijn geland op Schiphol en het voorbereiden van onze operatie ter plaatse in Zuid Afrika om te voldoen aan de nieuwe inreiseisen”, laat een woordvoerster weten. De passagiers die vrijdagochtend uit Zuid-Afrika arriveerden zijn inmiddels allemaal getest en krijgen naar verwachting snel de uitslag. Zij zijn in in de tussentijd gescheiden gehouden van andere mensen op Schiphol.

Voor alle passagiers op vluchten die uit de regio komen, geldt de dubbele testverplichting. Ook moeten ze na aankomst in quarantaine. De landen die het betreft zijn Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika maar KLM vliegt alleen op Zuid-Afrika.