Nieuws/Binnenland
1211776
Binnenland

'Onjuist beeld winst medisch specialisten'

De cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendmaakte over de winsten van zelfstandig werkzame medisch specialisten over 2001 tot 2009 geven een onjuist beeld van de werkelijkheid, laat de Orde van Medisch Specialisten vrijdag weten aan De Telegraaf.

Het CBS meldde dat zelfstandig werkzame medisch specialisten hun winsten in de periode 2001 tot 2009 elk jaar gemiddeld met 8 procent zagen stijgen. Zelfstandige huisartsen en tandartsen maakten per jaar gemiddeld 5,6 en 4,4 procent meer winst. De beste zaken deden de anesthesiologen en radiologen die met 12 procent de winst het meest zagen groeien, cardiologen hadden met 4 procent de laagste winstgroei.

De Orde van Medisch Specialisten vindt dat de cijfers uitleg behoeven omdat nu een verkeerd beeld is ontstaan. ,,In 2001 zat Nederland met aanzienlijke wachtlijsten in de medische zorg. Minister Borst heeft in die jaren geld vrij gemaakt om deze weg te werken. Dat heeft geleid tot meer verrichtingen en dus ook hogere omzetten. Vervolgens is in 2006 een nieuw model ingevoerd op basis waarvan medisch specialisten moesten declareren. Voor twee groepen van specialisten zijn daarbij te hoge uurtarieven ingevoerd waardoor hun inkomen in 2007 en 2008 zeer fors steeg. Dat is overigens door medisch specialisten zelf bij herhaling aan de orde gesteld. De stijgingen zijn vervolgens in 2010 en 2011 ongedaan gemaakt via forse kortingen'', aldus een woordvoerder van de Orde.

In 2011 heeft de Orde van Medisch Specialisten een akkoord gesloten met de minister en de ziekenhuizen, waarbij de omzetten nog eens met 20 procent zijn gekort. Daarbij mag het aantal medische verrichtingen per jaar met maximaal 2,5 procent stijgen, meldt de Orde ook. ,,Zo gezien ontstaat een beeld dat de inkomensstijging in de beginjaren verklaart (het wegwerken van achterstanden). In de gekozen periode zit niet de correctie op de inkomensgroei in 2010 en vervolgens het akkoord dat het inkomen voor nu en de komende jaren aan banden legt en ingrijpend heeft verlaagd. Medisch specialisten verdienen een goed salaris en werken daar ook hard voor - 50 tot 60 uur per week is niet uitzonderlijk. Na een lange opleiding - 12 tot 14 jaar. Daarover geen klachten. Maar de cijfers over 2001 tot 2009 geven uiteindelijk een onjuist - en gecorrigeerd - beeld'', stelt de Orde.