Nieuws/Binnenland
1211804845
Binnenland

Gemeente Eindhoven over demonstratie: Stadhuisplein is vol, ga naar huis

EINDHOVEN - Honderden betogers zijn zaterdagavond samengekomen op het Stadhuisplein in Eindhoven voor een antiracismedemonstratie. Nog eens honderden stonden in door de gemeente ingerichte ’bufferzones’ aan de zijkant van het plein. De gemeente Eindhoven schat dat er 1700 mensen aan de manifestatie hebben meegedaan.

De organisatie riep mensen al snel op om niet meer te komen. Ook de gemeente heeft aangegeven dat het vol is. „Stadhuisplein is vol! Ga naar huis.” Zo’n duizend mensen demonstreren vanaf vijf uur op het plein.

De organisatie had op zo’n 750 mensen gerekend, maar dat was een grove onderschatting, zo bleek. Vrijdag had burgemeester John Jorritsma gezegd maximaal 700 mensen toe te laten.

Net als in vele andere steden worden door de demonstranten allerlei borden opgehouden met oproepen een eind te maken aan racisme. „Ik ben heel blij met opkomst”, zegt Perle Miangue, een van de organisatoren. „Het is echt nodig. Ik heb een zoontje en ik moet hem al vertellen dat hij op zijn hoede moet zijn. Ik ben bij een eerdere demonstratie al uitgemaakt voor k*nkerzwarte die moet oprotten naar zijn eigen land. Ik ben geboren en getogen in Eindhoven hè. De overheid bagatelliseert het. Het is geen klein verschijnsel.” En weg is zij, naar de microfoon. „Mensen, houd afstand. Ik ben trots op de opkomst, maar houd afstand.”

Kort na aanvang hielden de betogers een stilteprotest, waarbij zij een vuist gebald in de lucht hielden. Burgemeester John Jorritsma was positief over het verloop: „Ik heb vooraf gewezen op de eigen verantwoordelijkheid van de organisatie en de deelnemers. Ze hebben laten zien dat demonstreren in deze tijd van corona mogelijk is, met de nodige aanpassingen, respect voor elkaar en elkaars gezondheid. Daar ben ik trots op.” Er is niemand aangehouden.

Eerder op zaterdag werd ook in Tilburg een manifestatie tegen racisme gehouden. Daar kwamen circa 700 mensen op af. De betoging verliep daar ordelijk.