Nieuws/Binnenland
1212890
Binnenland

Noord-Beveland: eiland van zon, melk en honing

Het is ècht geen flauwekul! In Zeeland lijkt de zon wel altijd te schijnen. Elke keer als we Rotterdam zijn gepasseerd, breekt het wolkendek open zodra we de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden oprijden. Op naar de zon dus. Van Noord-Beveland, eiland in een eilandenrijk.

Omringd door de Noordzee, Oosterschelde en het Veerse Meer leeft Noord-Beveland, het kleinste eiland van Zeeland, al eeuwen zijn eigen, zelfstandige leven. Natuurlijk is iedereen er van harte welkom, maar niet allemaal tegelijk alstublieft! Daardoor vind je hier nog volop rust en ruimte.

  De Romeinen marcheerden er voor het begin van de jaartelling al rond. Zeeland hoorde toen tot Gallia Belgica, een grensprovincie van het groot-Romeinse rijk.

Luctor et emergo

Na het uiteenvallen van dat immense rijk liep Zeeland in de periode van 300 tot 900 grotendeels onder water en was eeuwenlang onbewoonbaar. Ook in de volgende eeuwen werd Zeeland diverse keren letterlijk van de kaart gespoeld, maar altijd vocht de bevolking zich terug. Wissenkerke op Noord-Beveland bijvoorbeeld is steeds op een andere plaats herbouwd na twee keer compleet van de wereld te zijn gevaagd. Luctor et emergo!

Anno 2012 lijkt Noord-Beveland een land van melk en honing. De vruchtbare akkers kleuren groen van het bietenloof, geel van het graan of zwart na het omploegen. De fruitbomen staan in het voorjaar in roze bloesem, de zee zit vol vis. Zevenduizend inwoners telt het eiland, maar dat aantal vertienvoudigt zomaar als de temperaturen beginnen te stijgen en de toeristen toestromen. Natuurlijk heel veel watersporters, maar ook zonaanbidders die op meerdere stranden terecht kunnen.

Paradijsje voor wandelaars

Het eiland is eveneens een paradijsje voor fietsers en wandelaars. Er bestond al een fietsknooppuntennetwerk en vanaf begin deze maand kunnen zij die het eiland te voet willen verkennen ook gebruik maken van zo’n nummertjessysteem. We proeven alvast een stukje tussen Wissenkerke en Colijnsplaat, waar een flink deel van de route langs de Oosterschelde gaat, het grootste Nationale Park van ons land.

 

De allerlaatste versie van Wissenkerke is ons startpunt. Op de grens van het dorp en de polder passeren we eerst tot onze verbazing een wijngaard. De Druivengaerde, met de langste, ruim veertig meter lange, druivenpergola ter wereld. Bijna nog verrassender zijn de kangoeroes die we, vlak voordat we de Oosterschelde bereiken, zien huppen tussen wat paarden en lama’s.

Slikken en platen

 

De dijk langs de Oosterschelde, met bovenop een mooi graspad, heeft zich om het op de zee veroverde land gevormd, waardoor je na elke bocht weer een nieuw verrassend strandje of slik kunt bewonderen. Die slikken en platen lopen bij vloed onder water en vallen bij eb weer droog. De slikken worden gevormd door slib, de platen zijn van zand. Bijzonder voedselrijk en daardoor belangrijk voor de vogelpopulaties, die hier bij laag water op de drooggevallen gebieden foerageren. Bij hoogwater vinden vissen er voedsel.

De dijk ligt bezaaid met mossel- en oesterschelpen. Vogels laten ze vanuit de lucht op de betonnen zeewering vallen, zodat ze er de oesters en mosselen uit kunnen pikken. Per dag mag u 10 kilo per persoon rapen en vooral Belgen maken gretig gebruik van deze gulle Zeeuwse aanbieding. Achter de dijk zien we zogenaamde inlagen, moerasachtige gebieden tussen de zeedijk en reservedijk, heerlijke rustplaatsen voor allerlei soorten dieren. Ze zijn ontstaan door de dijkverzwaringen na de watersnoodramp van 1953.

Oesterput

Na een paar kilometer bereiken we het Haventje aan de Oesterput. Hier ligt het enige stukje schor dat Noord-Beveland nog rijk is. Het haventje werd vroeger gebruikt voor de afvoer van suikerbieten en aardappelen. Schorren zijn gebieden die buitendijks aan de randen van de Oosterschelde liggen en die een paar keer per jaar alleen bij springtij nog onderlopen. Het zijn broed- en vluchtplaatsen voor kustvogels, zoals stems en plevieren. Als u geluk hebt, kunt u verderop zeehonden zien zonnen.

 

Verderop bereiken we Colijnsplaat waar we aan de horizon de majestueuze Zeelandbrug over de Oosterschelde zien gaan. We ronden de jachthaven en lopen het dorp in via de Voorstraat met aan weerszijden lindebomen en fraaie, monumentale panden.

Bloeiende akkerzomen

Op de weg terug naar Wissenkerke passeren we in de polders eindeloze uien- ,suikerbieten- en aardappelvelden met binnenkort weer fraai bloeiende akkerzomen. Beplant met bloemen en bomen, zodat er vogels, patrijzen, fazanten, amfibieën, vlinders en insecten kunnen leven. Ze zijn vaak de natuurlijke vijanden van voor de landbouw schadelijke insecten. Hierdoor hoeft er veel minder te worden gewerkt met landbouwbestrijdingsmiddelen. In de winter zijn de akkerranden ideale schuilplaatsen voor bijvoorbeeld hazen.

 

Vlak voor Wissenkerke komen we door het Bokkegat dat is ontstaan tijdens een dijkdoorbraak in 1682. Volgens de overlevering dankt het huidige natuurgebied zijn naam aan het feit dat er eens een bok met de stroom kwam meedrijven.

Bourgondische taferelen

Terug in het dorp leggen we nog even aan in café-restaurant De Kroon. Als de hond haar moede lijf ter ruste legt, ziet zij tussen haar langzaam dichtzakkende oogleden door bourgondische taferelen. Een volle bar, eilanders gul met verhalen, biljartende bejaarden en Vlaamse wielrenners nog in vol fietsornaat, die steeds gezelliger worden.

Vrolijke mensen, want het waait vaak op Noord-Beveland, het kan zelfs stormen, maar de eilanders weten dat de zon altijd weer doorbreekt. Zoals het leven zelf.

Wandelwijzer:

Lengte route 22 km, honden toegestaan. 65% verhard. Horeca in Wissenkerke en Colijnsplaat.

Wandelnetwerk ’Eindeloos Eiland Noord-Beveland’ (per 3 juli a.s.):

Info: www.vvvzeeland.nl/wandelen

Evenementen

Een deel van de activiteiten:

21 juli: Folkloredag in Wissenkerke.

25-28 juli: Havendagen in Kamperland.

10-11 augustus: Colijnsplaatse Dagen

Meer info: www.noordbevelandtoerisme.nl

Reiswijzer:

Met de auto is het vanaf Utrecht zo’n 140 kilometer rijden.

Via Rotterdam de A16, A15 en A29 volgen, vervolgens de provinciale wegen N59, N256 en N255.

Kats

Kats is een kunstenaarsdorp, waar sommige huiskamers worden gebruikt als atelier en expositieruimte. Het idyllische, dit jaar 325 jaar oude kerkje is een geliefde trouwlocatie. De jachthaven is een ideaal vertrekpunt voor vaartochten over de Oosterschelde en het Veerse Meer.

Kortgene

Is ook buiten het seizoen knoertgezellig. Even buiten het dorp liggen diverse bungalowparken en campings waar de horeca prima op inspeelt. Het dorp kent een fraaie, moderne jachthaven en vele leuke winkeltjes. U kunt van hier oversteken met Wolphaartsdijk.

Kamperland

Heerlijk voor watersporters en strandgenieters. Het brede Banaardstrand aan de Noordzee is al jaren één van de schoonste kusten. Vlakbij liggen de Oosterscheldekering en Neeltje Jans, waar een boeiende uitleg over de Deltawerken wordt gegeven. Voor kinderen is er een waterpark en een zeehondenbassin.

Colijnsplaat

Ligt aan de voet van de Zeelandburg. Het dorp heef een vismijn waar elke donderdag vis wordt geveild. De veiling heeft de grootste garnalenaanvoer van ons land. In de zomermaanden kunt u van hieruit met een pont oversteken naar Zierikzee of Burghsluis.

Wissenkerke

In de vlakbij gelegen Oosterschelde vindt men een aantal heerlijk rustige familiestranden, maar ook duikers, vissers en watersporters kunnen zich hier heerlijk uitleven.

Tempel

In 1970 vond een visser uit Yerseke bij Colijnsplaat delen van een Nehalennia-altaar in zijn netten. Later viste hij op dezelfde plaats nog eens zo’n 200 votiefstenen en resten van een Romeins bouwwerk op. Niet de eerste overigens, want al in 1647 werden altaarstenen gewijd aan Nehalennia gevonden in de duinen van Domburg.

 

Zij was in de Romeinse tijd de beschermvrouwe van vissers en zeelui. Deze voeren met zout en wijn van Keulen naar Engeland en de oversteek over zee werd vanuit Zeeland gemaakt. Als de handelaren weer veilig waren teruggekeerd, offerden ze een gedenkschrift aan Nehalennia.

De grootste collectie van de opgeviste stenen is bijeengebracht in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Zeeland moet het doen met een overigens fraaie, natuurgetrouwe replica van een aan Nehalennia gewijde tempel, die is te vinden in de haven van Colijnsplaat.

Info nehalennia-tempel: www.trec.eenhoorntrec.nl/nehalennia