Nieuws/Binnenland
1213012
Binnenland

Naar binnen waar de vlag buiten hangt

Open Monumentendag 2012

Open Monumentendag is in de laatste 26 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van ons land. De gratis toegankelijke manifestatie, dat jaarlijks in het tweede weekend van september gehouden wordt, zet de deuren van duizenden monumenten in Nederland open voor publiek.

Sinds 1987 wordt, naar het Franse voorbeeld, de Open Monumentendag in ons land gehouden. Vanaf 1996 heeft het evenement elk jaar een ander thema. Onderwerpen als Industrieel erfgoed, Schoolgebouwen, Water en Religieus erfgoed kwamen aan bod. Het nationale thema van zaterdag 8 en zondag 9 september is Groen van Toen. Een thema dat mooi aansluit bij het Jaar van de Historische Buitenplaats 2012.

Bezoekers kunnen het groene erfgoed ontdekken door middel van rondleidingen, wandelingen en fietstochten, het bezoeken van exposities of het bijwonen van lezingen of debatten. Voor kinderen is er een junior- en een avondprogramma.

Directeur Edith den Hartigh: "Met het thema van dit jaar, Groen van Toen, leren we monumentaal Nederland nog beter kennen, van binnen én van buiten. Alle groene monumenten komen aan bod; van hofjes tot plantsoenen, van begraafplaatsen tot kloostertuinen, van stadswallen tot stadsparken, van lanen tot houtwallen. Vrijwel alles wat we in Nederland aan groen hebben, is immers door mensen bedacht in relatie tot de gebouwde 'stenen' omgeving", aldus Den Hartigh. Naar aanleiding van dit thema heeft Stichting Open Monumentendag ook het boekje Groen van Toen uitgegeven, geschreven door Annet Pasveer

In aanloop naar 8 en 9 september is er elke maand een Open Monument van de Maand gekozen. De Hof van Wouw beet in de maand juli het spits af. Dit Haagse Hof is in 1647 gesticht door Cornelia van Wouw met doel alleenstaande vrouwen een dak boven het hoofd te bieden en wordt al 365 jaar gerund door dezelfde bevlogen familie.

Mevrouw Kammerlingh Onnes: "Dat is niet het enige wat de Hof van Wouw zo bijzonder maakt, want in de tuin zijn oranjeboompjes te vinden die een bezoek meer dan waard maken. De bomen zijn in de 17e eeuw naar Nederland verscheept en heel zeldzaam in ons land", aldus de regentesse. De Hof van Wouw is samen met buitenplaatsen zoals Paleis het Loo en Landgoed Twickel één van de laatste plekken in ons land waar de bomen te zien zijn.

Kitchenettes

Het monumentenhof bestaat uit een binnentuin met daaromheen zeventien knusse, schilderachtige huisjes waar de vrouwen zelfstandig wonen. "De bewoonsters worden nog steeds gekozen aan de hand van de regels uit het testament van oprichtster Cornelia van Wouw. Dankzij verschillende restauraties wordt Hof van Wouw gerekend tot één van de mooiste en meest authentiek hofjes van Den Haag waar je je voor even terug waant in de 17e eeuw. Gelukkig voor de bewoners is er binnenshuis in de loop van de tijd wel het één en ander veranderd. Waar tot 1904 de behoefte gedaan moest worden in twee hokken in de tuin, zijn er nu sanitaire voorzieningen in de huisjes en de bedsteden zijn vervangen door kitchenettes", aldus Kammerlingh Onnes.

In Rotterdam start de Open Monumentendag een paar dagen eerder, 5 september, met een lezing. Stichting Open Monumentendag Rotterdam en het Architectuurcentrum van Rotterdam zullen tijdens de Monumentenlezing ingaan op de betekenis van het groen in het stedenbouwkundig ontwerp in Rotterdam (Reserveren via www.airfoundation.nl, inloop vanaf 19.30 uur).

Tijdens het weekend zal ook de havenstad de deuren van bekende en minder bekende monumenten openstellen. Zo'n 48 oude gebouwen zijn te bezoeken, waaronder natuurlijk het bekende topmonument, de Van Nellefabriek. Na verschillende koffie-, thee- en tabaksfabrieken bij de Leuvehaven in gebruik te hebben genomen, besloot Van Nelle in 1920 een nieuw complex te bouwen in de Spaanse Polder om de arbeidsomstandigheden verbeteren. Dit leidde tot een innovatief gebouw met vloeren die worden gedragen door betonnen paddenstoelvormige kolommen waardoor de gevel bijna volledig van glas is.

Info: www.openmonumentendag.nl