Nieuws
1213811
Nieuws

Cruijff: Rol van de makelaar

Johan Cruijff gaat in zijn column in Telesport in op de situatie rond spelersmakelaars en jonge spelers. "Nog een paar dagen en de transferperiode zit erop. Daarin speelt de zaakwaarnemer, spelersmakelaar of manager een grote rol. Helaas gebeurt dat te vaak op een manier die me niet bevalt."

Cruijff: "Ook nu weer hebben jonge spelers beslissingen genomen waarmee ze grote risico’s nemen. Waarbij je je kunt afvragen welk belang er het meest mee gediend is, die van de speler of zijn manager? Een goede zaakwaarnemer zorgt dat de ontwikkeling van een talent op elk gebied gestimuleerd wordt. (...) Helaas zijn er weinig makelaars die dat begrijpen."

"Daarom zie je weer spelers van club veranderen die daar helemaal niet klaar voor zijn. Dat willen we in de toekomst bij Ajax voorkomen. Door nadrukkelijk uit te dragen, dat je eerst goed wordt opgeleid, om eventueel later in het buitenland stevig op eigen benen te kunnen staan. Daarom hoop ik, dat jonge spelers en hun families gaan inzien, dat mensen als Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Frank de Boer er juist alle belang bij hebben dat iemand later zo goed mogelijk bij een nog grotere internationale topclub wordt afgeleverd. Dat is goed voor Ajax, voor de speler en het technische hart, dat op dit soort transfers wordt afgerekend. De vier oud-spelers zullen er dus alles aan doen om een speler beter te maken. Dit is een totaal andere insteek dan een zaakwaarnemer of makelaarskantoor, dat soms twintig tot dertig spelers onder contract heeft."

Lees de volledige column van Johan Cruijff in de betaalde online versie van De Telegraaf (gratis voor abonnees of eenmalig voor 1,10 euro).