Nieuws/Buitenland
121413391
Buitenland

’Voortdurend 9/11 in New York, coronadoden begraven in park’

Times Square in New York ligt er verlaten bij.

Times Square in New York ligt er verlaten bij.

NEW YORK - De staat New York verlengt de lockdown met twee weken tot 29 april. De maximumboetes op overtredingen van de maatregelen die zijn afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, worden volgens gouverneur Andrew Cuomo verdubbeld tot 1000 dollar (ruim 925 euro). De scholen zijn dicht en iedereen moet thuis blijven. Alleen voor heel dringende zaken mogen inwoners naar buiten.

Times Square in New York ligt er verlaten bij.

Times Square in New York ligt er verlaten bij.

In de staat zijn meer dan 4000 coronapatiënten aan het virus bezweken. New York wordt daarom in de Verenigde Staten als het epicentrum beschouwd van de uit China afkomstige aandoening. In de VS zijn circa 340.000 besmettingen geregistreerd en rond de 9600 coronapatiënten zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

Tijdelijke begraafplaats in park

De stad New York bereidt zich voor op het tijdelijk begraven van coronadoden in één van de stadsparken. Dat zeggen gezondheidsautoriteiten in Amerikaanse media. Volgens een zegsman valt de huidige situatie in ’The Big Apple’ te vergelijken met een ’voortdurend 9/11’.

Omdat de mortuaria in de stad bijna vol raken, worden voorbereidingen getroffen om een begraafplaats in een park te maken. Waar de lichamen begraven zullen worden, is niet duidelijk.

Er zouden graven gemaakt worden waar tien kisten op een rij in passen. „Dat zal gaan op een respectvolle, waardige manier, maar het zal New Yorkers veel pijn doen om zoiets te zien.”

Recent werden tachtig gekoelde vrachtwagens naar de ziekenhuizen gebracht, maar ook die raken elke dag voller. Naar verwachting begint New York binnenkort aan de piek in de coronacrisis.

Vandaag in de corona-update: zorgpersoneel wordt aan het lot overgelaten, de gevaren van thuiswerken en voor Oostenrijk is het einde van de quarantaine in zicht. Hoe ziet die ’lock-out’ eruit? Luister de podcast hier, hieronder of via je eigen podcast app.