Nieuws/Binnenland
1215474
Binnenland

Met Adele op de achtergrond is ‘t heerlijk werken

Muziek als arbeidsvitamine is net zo effectief als een flinke bak koffie. Een lekker deuntje op de achtergrond in de baas z’n tijd maakt het werk leuker, zorgt voor extra productiviteit en tempo én het bevordert de sfeer. Het nummer ‘Someone like you’ van Adele is favoriet.

Uitzendbureau Randstad testte met een tweetal onderzoeken het verband tussen arbeid en muziek onder honderden werknemers in verschillende beroepsgroepen. Velen van hen vinden collega’s en werk ineens een stuk leuker met een muziekje erbij.

Een groot deel van werkend Nederland (72%) heeft ‘s ochtends de radio nodig om fatsoenlijk op te kunnen starten. En die muziekbehoefte houdt de hele dag aan: 83% luistert wel eens muziek onder kantooruren - administratieve beroepen voorop. Behalve tijdens de vrijdagmiddagborrel, dan laten de meesten (63%) de radio uit. Mannen willen graag een vinger in de pap hebben over wat er wordt gedraaid op de werkvloer, vrouwen passen zich aan de meerderheid aan.

Met een opzwepend deuntje op de achtergrond krijgt 71% meer werk gedaan en 60% werkt sneller. Dat laatste geldt vooral voor productie- en ICT-personeel, en in mindere mate voor zorgpersoneel: 54% wordt juist minder productief.

Genres

Popmuziek van nu en uit de jaren 80 wordt de werkvloer het meest geluisterd (via Radio 538), gevolgd door dance. Mannen draaien het best op melodietjes uit de seventies, vrouwen houden het op hedendaagse muziek. Metal, klassieke muziek en gospel zijn niet zo populair, met als absoluut dieptepunt Elly & Rikkert met ‘Een Parel in Gods Hand’. Werknemers uit de productiesector delen de algemene opvatting over populaire genres niet, bij hen staat metal juist in de top-3. ICT’ers werken het beste op rock en Nederlandstalige muziek is het populairst in de productiesector en zorg.

Muziek wordt bijna door iedereen gezien als dé manier om af te kicken na een dag noeste arbeid. De helft van de respondenten – voornamelijk mannen - geeft aan dat ze denken dat het luisteren van muziek op de werkvloer leidt tot minder ziekmeldingen.