Nieuws/Binnenland
1215883
Binnenland

Welke pincode is het veiligst?

Dekt u de toetsen van de pinautomaat af tijdens het pinnen? Als uw pincode 2580 is, dan doet u daar goed aan. Dit is namelijk een code die gemakkelijk te kraken is. Waarom zijn bepaalde pincodes veilig of onveilig?

Anne Eggels en Aukje Boef, die wiskunde studeren aan de Technische Universiteit in Eindhoven, onderzochten welke pincodes eenvoudig te kraken zijn en waarom. Ze hebben gekeken welke codes door meeglurende dieven makkelijk te herkennen zijn.

Handbewegingen verraden veel

Veel pincodes kunnen eenvoudig gekraakt worden door te kijken naar de richting van handbewegingen. Per handbeweging is er maar een beperkt aantal codes mogelijk. Bij sommige handbewegingen passen maar weinig pincodes. Heeft u een dergelijke code dan is die gemakkelijk te kraken. Dieven hebben meestal drie keer de kans om de code goed te raden.

Onveilige codes

De code ´2580´ is gemakkelijk te kraken. Als een dief ziet dat de hand alleen van boven naar beneden gaat en niet opzij, dan is dit de enige code die bij deze beweging past. Er zijn nog 54 codes die met zekerheid te herkennen zijn aan de handbeweging. En bij maar liefst 292 codes (3 procent van alle codes) kan een dief binnen drie keer de code raden aan de hand van de handbeweging, achterhaalden Eggels en Boef in hun onderzoek.

Veilige codes

De veiligste codes zijn die waarbij zoveel mogelijk bewegingen tegen elkaar in worden gemaakt. Zo is de code 9151 best veilig omdat je naar rechtsonder, linksboven en rechtsonder gaat. Bij deze bewegingen passen volgens het onderzoek meer dan 100 pincodes.

Kiezen

Als u zelf een pincode mag kiezen, zoals bijvoorbeeld bij ABN Amro kan, is het slim om een code te kiezen met tegengestelde bewegingen. Codes waarbij de handbeweging veel verraadt, zoals 0852 kunt u beter niet nemen. Uw postcode of geboortedatum zijn om andere redenen gemakkelijk te raden.

Verder is het natuurlijk altijd slim om de toetsen van een pinautomaat af te schermen en uw pinpas goed bij u te houden.

Via deze link vindt u het onderzoek Cracking PIN numbers , waar ze ook kijken naar andere manieren waarop pincodes door dieven te achterhalen zijn.