Nieuws/Binnenland
1215892
Binnenland

Educatieve game over Berlijnse muur teruggefloten

Ontwikkelaar Jens Stober dacht dat een game over de Berlijnse Muur een goede manier zou zijn om kinderen meer te leren over de Duitse geschiedenis. Tegenstanders noemen de game echter te gewelddadig.

In 1378km (vernoemd naar de lengte van de grens tussen West- en Oost-Duitsland) kun je twee rollen aannemen, namelijk die van vluchteling of van grensbewaker. Als vluchteling valt de game nog wel mee, maar het wordt gewelddadig in de rol van bewaker. Dan moeten de Oost-Duitsers die proberen te vluchten, neergeschoten worden.

Hoewel het historisch correct is dat meer dan 170 mensen in de periode van 1961-1989 de dood vonden tijdens hun ontsnappingspogingen, heeft 1378km een gevoelige snaar geraakt. Eén van de tegenstanders is Rainer Wagner, die zelf twee jaar gevangen heeft gezeten na een mislukte poging.

Volgens Wagner probeert 1378km alleen maar geweld te verspreiden onder het mom van historische educatie. ”Deze game is erger dan andere shooters. Want normaal neemt iemand het op tegen gewapende vijanden, maar hier zijn het ongewapende burgers,” aldus Wagner.

Stober heeft ter verdediging laten weten dat je jongeren beter kunt bereiken via een videogame.