Nieuws/Binnenland
1215895852
Binnenland

Podcast met Wierd Duk

‘Deemoed voor hoofddoek neemt bespottelijke vormen aan’

Zeg geen kwaad woord over de islam want voor je het weet moet je openlijk op tv diep door het stof. Het overkwam presentator Lex Uiting, die zich de term ‘kopdoek’ liet ontvallen – al dan niet een Limburgse verbastering van hoofddoek. Wegens die kennelijke doodzonde moest hij omstandig zijn excuses maken aan de desk van RTL Boulevard. Verslaggever Wierd Duk keek met groeiende verbazing naar dit staaltje ‘Noord-Koreaanse staatstelevisie’. In de podcast ’Het Land van Wierd Duk’ merkt Duk op dat het debat over de scheiding van kerk / moskee en staat steeds grover dreigt te worden.

Verder in de podcast: de klimaat- en immigratieplannen van de nieuwe, centrum-linkse Duitse regering konden wel eens tot veel tweespalt leiden. Duk: „Dit zijn politici die Duitsland het liefst zien opgaan in een multicultureel, CO2-neutraal Europa. Zij willen ook meer in plaats van minder immigratie. Een heuse tijdbom.” Ophef rond een voormalige terroriste, die voor de VVD werkt en van wie een zuster in de Tweede Kamer zit voor D66. Duk duidt de context. En: we moeten hoognodig depolariseren. „Wappies en Rutte-volgers lijken elkaar wel naar het leven te staan.”

Luister de podcast ‘Het land van Wierd Duk’ hier, hieronder, of via je eigen favoriete podcast app zoals Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify: