Nieuws
1216351
Nieuws

Chinese dissident Ai glipt door digitale muur

De kritische kunstenaar Ai Weiwei is erin geslaagd een gat in de strenge Chinese blokkade van het internet te vinden. Hij meldde zich zondag aan bij Sina, een Chinese versie van Twitter. Na enkele uren werd Ai's profiel verwijderd, maar in die korte tijd had hij al 10.680 volgers gekregen.

„De controle is erg streng. De regering is heel onzeker; ze zijn niet klaar voor verandering”, zei Ai maandag.

Chinezen hebben geen vrije toegang tot internet. De censuur wordt de Great Firewall genoemd, een verwijzing naar de Chinese Muur. Zo blokkeren de autoriteiten kritische sites. Op zoekmachines kunnen internetters niet zoeken op woorden als Tibet, Plein van de Hemelse Vrede en Arabische Lente.

China heeft bovendien eigen versies van Twitter en Facebook gemaakt. Wie zich wil aanmelden bij sites als Sina, moet eerst zijn of haar echte naam en burgerservicenummer doorgeven aan de beheerders. Hoe Ai door die controles is gekomen, is niet duidelijk.

Via internet reageerden Chinezen vorig jaar bijzonder kritisch na een dodelijk ongeluk op een hogesnelheidslijn. China is bang dat dat een voorbode van sociale en politieke onrust is. Peking kijkt vooral angstig naar de Arabische opstanden. Internet is een belangrijk wapen van de demonstranten daar.