Nieuws/Binnenland
1216566
Binnenland

Tot 12 jaar celstraf in hiv-zaak

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de drie verdachten in de geruchtmakende Groningse hiv-zaak straffen tot twaalf jaar opgelegd. Peter M. kreeg de hoogste straf. Hans J. en Wim D. moeten wat het hof betreft respectievelijk negen jaar en acht maanden in de cel doorbrengen.

De drie mannen krijgen hun straf omdat ze vijf andere mannen opzettelijk hebben proberen te besmetten met het hiv-virus tijdens seksfeesten in Groningen. Het virus kan aids veroorzaken. De veroordeelden organiseerden in een periode van drie jaar (2005-2007) de feesten, waarbij ze bij diverse mannen hiv-geïnfecteerd bloed inspoten.

Het hof heeft M. en J. aanzienlijk hogere straffen gegeven dan de rechtbank in Groningen eerder deed. Dat komt volgens voorzitster P. Koolschijn omdat haar rechtscollege „veel zwaarder tilt aan het doelbewust besmetten van de slachtoffers en de gevolgen die dat voor hen heeft”. Want het hof neemt aan dat de pogingen tot besmetting in vier van de vijf gevallen ook zijn geslaagd.

Koolschijn somde nog de gevolgen van de besmettingen op. „De slachtoffers lijden nu aan een chronische ziekte en hebben een redelijke kans dat ze hierdoor eerder overlijden. Ook moeten de slachtoffers medicatie nemen die soms lijdt tot bijwerkingen zoals de vervreemding van je omgeving, jezelf en je lichaam. Ook het aangaan van een nieuwe relatie is moeilijker voor hen geworden.”

M. moet de zwaarste straf incasseren, omdat hij de initiatiefnemer was. J. was dit niet en heeft volgens het hof vrijwel direct na zijn aanhouding meegewerkt aan het onderzoek van de politie en bekend. „Hij heeft wel verantwoordelijkheid genomen”, menen de rechters. Om deze redenen is de straf van J. lager uitgevallen.

Verdachte D. is alleen maar veroordeeld voor het verstrekken van xtc en ghb tijdens de gewraakte seksfeesten. Daarom komt hij met acht maanden cel weg. Die heeft D. inmiddels al in voorarrest uitgezeten.

Het hof bestempelde het handelen van met name M. en J. als „een immense minachting van het welzijn van anderen”. Uit de verklaring van J. en een brief blijkt namelijk dat de twee heel bewust van te voren van plan waren om hun sekspartners te besmetten met hiv. J. heeft eerder toegegeven dat het doel was een groep besmette mannen te creëren, waarmee ze dan later onbeschermde seks mee konden hebben.