Nieuws
1216600
Nieuws

VS tegen controle internet VN

De Verenigde Staten willen niet dat de Verenigde Naties controle krijgen over het internet. In plaats daarvan moet de macht bij de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), een Amerikaanse organisatie, blijven.

In december van dit jaar houden de Verenigde Naties een conferentie over internationale telecomwetgevingen. Sommige landen zullen hier het voorstel doen dat de controle over de infrastructuur van het internet moet worden overgedragen naar de International Telecommunications Union (ITU) van de VN.

De VS zijn echter niet blij met deze plannen. De Amerikaanse afgevaardigde, Terry Kramer, stelt dat de huidige situatie ideaal is voor de snelle evolutie van het internet. Hij is bang dat de bureaucratie van de VN dit in de weg zal zitten. Ook is hij bang dat bepaalde overheden de kans zullen zien om censuur door te voeren.

Het ziet er dus naar uit dat de controle over het internet de komende tijd nog bij de ICANN ligt. Voor alle ingrijpende beslissingen tijdens de conferentie moet namelijk unanieme steun zijn.