Nieuws/Binnenland
1216604
Binnenland

Nader onderzoek flitspaalbom afgerond

Nader onderzoek van een Brits laboratorium naar de zogenoemde flitspaalbom is afgerond. Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht de resultaten daarvan volgende week binnen te krijgen. Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Den Haag.

De rechters hadden om het nadere onderzoek gevraagd omdat ze het eerste uiterst summier vonden. Zo hopen ze duidelijk te krijgen waardoor het explosief ontplofte. Onderzoek bracht de oorzaak niet aan het licht. Het OM zei „dat het onmogelijk is om dat nu nog te achterhalen”. Maar de rechters hopen toch meer antwoorden te krijgen.

De bom werd in de vroege ochtend van 23 oktober ontdekt in Voorschoten. Een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) meende het explosief onschadelijk te hebben gemaakt en had het sein veilig gegeven, maar de zelfgemaakte bom ging alsnog af. De man verloor daarbij een hand en liep oogletsel op. Een andere EOD'er en een rechercheur raakten eveneens gewond, zij het minder ernstig.

Het OM vervolgt twee mannen, die hebben bekend de vuurwerkbom aan de flitspaal te hebben bevestigd. De verdenking tegen beide mannen is zware mishandeling met voorbedachten rade. Ze kunnen maximaal 12 jaar celstraf krijgen.

De mannen toonden tijdens eerdere zittingen spijt en schreven een brief aan de man die zijn hand verloor. Maar die stelde daar geen prijs op en heeft hem niet gelezen.

De rechtbank besloot donderdag dat het tweetal voorlopig blijft vastzitten. De rechters gaan ervan uit dat de zaak snel inhoudelijk kan worden behandeld.