Nieuws
1216637
Nieuws

Mohammed B. zwijgt over Hofstadgroep

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, heeft in zijn pleidooi tijdens het proces tegen de Hofstadgroep geen woord gerept over zijn positie in het vermeende terreurnetwerk. Wel verklaarde B. dat de islamitische profeet Mohammed geweld rechtvaardigt.

Naar zijn pleidooi was reikhalzend uitgekeken. Verwacht werd op zijn minst iets van een reactie op het betoog van de officieren van justitie Plooy en Van Dam, de aanklagers in het proces tegen de Hofstadgroep. Volgens de officieren is B. daarvan de spil geweest.

Die reactie bleef donderdag uit tijdens zijn 2,5 uur lange betoog in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp ruim 2,5 uur lang aan het woord.

Mohammed (27) had in zijn cel in de zwaar bewaakte gevangenis in Vught, waar hij een levenslange straf uitzit, een geheel ander betoog voorbereid. Het uitspreken ervan had hij een dag eerder geoefend, liet hij de rechtbank weten. Zijn positie in het strafproces rond de Hofstadgroep liet hij geheel onbesproken, evenals die van zijn 'broeders', de dertien medeverdachten.

Langgerekte citatenMohammed B. las vooral voor. Hij hield een betoog een betoog dat voor naar schatting 70 procent bestond uit langgerekte citaten, afkomstig uit boeken uit de gevangenisbibliotheek. Hij putte bijvoorbeeld uit de Sesam Encyclopedie, War against Terrorism van Michael Ignatieff, Continenten in botsing (Time/Life-boeken), Terreur in naam van God van Jessica Stern en een tweetal columns van Paul Cliteur uit De Humanist.

Zijn inleiding bestond uit een geloofsbelijdenis in het Arabisch, vertaald door een tolk. B. droeg een zwart, traditioneel gewaad en had een rood-witte sjaal om zijn hoofd geknoopt. Hij genoot zichtbaar van de massale aanwezigheid van pers en publiek. Het was de dag van de 'Mohammed One Man Show'.

Bin LadenNa de inleiding verwees B. nog wel even naar het requisitoir van de officieren van justitie. Zij hadden B. volgens hem vergeleken met terroristenleider Osama Bin Laden. „Dat u Osama Bin Laden met mij vergelijkt”, aldus B.„doet die man veel te kort en u verleent mij daarmee te veel eer die mij niet toekomt. Maar dat u mij ziet als de zwarte vaandeldrager van de islam in Europa, vervult mij met eer, trots en blijdschap.”

In een stortvloed van woorden probeerde B. duidelijk te maken dat de profeet Mohammed islamitisch geweld rechtvaardigt, in de strijd tussen de gelovigen en ongelovigen. De gelovigen die daarbij sneuvelen, wacht het paradijs.

Daarop had B. ook gehoopt toen hij Van Gogh op 2 november 2004 doodde en een vuurgevecht met de Amsterdamse politie aanging. B. sneuvelde echter niet, maar werd uitgeschakeld met een welgemikt schot in het been.