Nieuws/Binnenland
1216638
Binnenland

Bouyeri wil 'iemand' doodslaan

Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, is betrokken geweest bij een vechtpartij in de gevangenis in Vught. Hij sloeg in op een medegedetineerde terwijl de bewaarders achter een glazen pui toekeken.

Degene die volgens Vrij Nederland was aangevallen is Jessy R., hoofdverdachte in een liquidatieproces. Het gebeurde mei vorig jaar maar kwam nu pas naar buiten door een uitspraak van de Raad voor Strafrechtstoepassingen Jeugdbescherming (RSJ) .

De moordenaar van Van Gogh zou R. op de luchtplaats hebben geschopt en geslagen. R. zou hebben gezegd dat Bouyeri maandenlang bokstraining volgde en speciaal die dag bergschoenen droeg. Hij heeft aangifte gedaan van poging tot moord. Bouyeri zou hebben geroepen dat hij die maand iemand - hij noemde 'een' cipier en namen van medegedetineerden onder wie die van R. - zou gaan vermoorden.

Acht cipiers die toekeken achter een glazen pui grepen niet in, maar keken toe hoe een derde gedetineerde, Erik Jan Q., tussenbeide kwam. Volgens R. heeft het personeel Q. moedwillig op de luchtplaats toegelaten om te zorgen dat hij kon worden ontzet. Een medegevangene heeft de vechtpartij uiteindelijk gestopt.

De klacht van Jessy R. dat de cipiers ten onrechte niet hebben ingegrepen, is afgewezen door de beklagcommissie en de beroepscommissie. De gevangenis had R. en Bouyeri niet gelijktijdig in de luchtruimte mogen plaatsen.

Wat het OM doet met de aangifte van poging tot moord is niet bekend. De advocate van R. kondigt aan dat ze nu naar het Europese Hof stapt.