Nieuws/Binnenland
1216717
Binnenland

Online investeerders verleiden:

Mkb crowdfunding via aandelen

Op zoek naar kapitaal kunnen mkb-bedrijven sinds donderdag online hun bedrijf pitchen en meteen investeerders verleiden in ruil voor aandelen.

Op de slotdag van de Week van de Ondernemer werd hiervoor Mkbcrowdfunding.nl gepresenteerd. Starters of doorgroeiers met een financieringsbehoefte van 20.000 tot 2.500.000 euro presenteren zich daarop aan potentiele investeerders. Happen die toe omdat ze in het idee geloven, dan kunnen deze ‘believers’ voor (minstens) 20 euro per aandeel een belang nemen. Zij worden hiermee mede-eigenaar.

Daarmee is deze site als eerste crowdfinancing-platform 'equity based'. Bij de meeste crowdfundingprincipes wordt namelijk voor een vastgelegde termijn geld geleend tegen een vaststaande beloning, in rente en/of natura. Het risicoprofiel is daarbij lager, maar kans op extra beloning maken die financiers evenmin.

Mkbcrowdfunding.nl maakt gebruik van de techniek van Symbid en is mede opgezet door MKB Servicedesk. Directeur Willem Overbosch: „De ‘believers’ kunnen direct investeren in reeds bestaande ondernemingen. Dit moet ervoor zorgen dat mkb-bedrijven gemakkelijker financiering kunnen ophalen."