Nieuws
1217869
Nieuws

teleVisie: Dubbel gepakt in Europa

Nederland staat bekend als Europa Leagueland. Of deze typering vrijdag bij de loting voor de groepsfase van het tweede Europese bekertoernooi nog van toepassing is, valt te bezien.

Feyenoord, AZ, Heerenveen en FC Twente zitten serieus op de wip na de eerste van twee knock-outwedstrijden tegen respectievelijk Sparta Praag, Anzhi, Molde en Bursaspor. Alleen PSV is zeker van de poulefase na de 5-0 overwinning uit bij FK Zeta uit Montenegro.

Het scenario van de zomer van 2007 ligt op de loer toen slechts twee clubs de poulefase van de Champions League en Europa League bereikten: PSV en AZ. Volgens velen is de conclusie gerechtvaardigd dat de afroming van topspelers bij Feyenoord, AZ, Heerenveen en FC Twente de oorzaak is van de terugval.

Niet zo vreemd als je de vertrokken topspelers van de betreffende clubs op een rijtje zet: Ron Vlaar, Karim El Ahmadi, John Guidetti, Otman Bakkal, Rasmus Elm, Brett Holman, Simon Poulsen, Niklas Moisander, Luciano Narsingh, Bas Dost, Oussama Assaidi, Viktor Elm, Luuk de Jong en Ola John.

Normaal weten de Nederlandse clubs de uitverkoop ieder jaar redelijk op te vangen, maar tegen deze leegloop is nauwelijks kruid gewassen.In deze redenering zit ongetwijfeld een grote kern van waarheid. Maar ook schadelijk voor de Nederlandse clubs in de Europa League is de belachelijk vroege start van het Europese voetbalseizoen.

Vaak in samenhang met de transfertermijn, die pas komende vrijdagnacht sluit. De Nederlandse trainers, die bijna stuk voor stuk bekend staan als opbouwtrainers, wordt de tijd niet gegund om met hun nieuwe selecties te werken alvorens de voorrondes van de Champions League en Europa League van start gaan.

Ronald Koeman (Feyenoord) en Gertjan Verbeek (AZ) bewijzen al jaren dat zij hun ploegen en spelers individueel beter maken in de loop van het seizoen. Nu beseft iedereen dat het Europese voetbal niet half december kan aanvangen, maar voor FC Twente stond de eerste voorrondewedstrijd al op 5 juli gepland.

Na ruim een week trainen. Terwijl Feyenoord in de Champions League op 31 juli begon na ruim drie weken op het oefenveld te hebben gestaan. Die tijd is gewoon tekort om de ingeleverde (verkochte) kwaliteit op te vangen met nieuwe spelers. Ongeacht of ze uit de jeugd komen, of van buiten en tijd nodig hebben om te acclimatiseren.

In feite worden de Nederlandse clubs zo dubbel gepakt. Het is een vicieuze cirkel met een neerwaartse trend. Wie van Feyenoord, AZ, Heerenveen en FC Twente hieraan ontsnapt donderdag, levert een wereldprestatie. Schrale troost voor zij die het niet redden: wie zich Europees niet in de picture speelt, is minder interessant voor het kapitaalkrachtige buitenland.