Nieuws/Binnenland
1218394052
Binnenland

ANWB schrikt: belangrijke ader helemaal dicht

Boeren blokkeren A1: ’Vertraging 120 minuten!’

DEVENTER - Boeren hebben vrijdagmiddag met trekkers urenlang de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn geblokkeerd. In oostelijke richting stonden ze bij Deventer op de rijbaan en in westelijke richting bij afslag Lochem. Rond 18.00 uur meldde Rijkswaterstaat dat alle tractoren van de snelweg zijn.

De files liepen op tot 30 kilometer, de vertraging tot „120 minuten!”, zoals de ANWB op Twitter de verbazing schetste. „Het is chaos rond Deventer”, aldus de verkeersdienst.

De politie was bij de boeren aanwezig en is met hen in gesprek gegaan om ze weg te krijgen. Volgens een woordvoerster konden er mogelijk bekeuringen worden uitgeschreven. Of dat gebeurd is, is niet bekend.

Mensen werden gevraagd om via Zwolle (A35, N35, A28, A50) om te rijden.

Boerenprotest om voer

Boeren demonstreren al twee dagen tegen de maatregel van het kabinet om minder eiwit in dierenvoedsel toe te staan. Die tijdelijke maatregel, die op 1 september ingaat, moet een kleine stikstofreductie opleveren waarmee huizen kunnen worden gebouwd.

Maar de maatregel is slecht voor de gezondheid van de dieren, zeggen de boeren. Universitair hoofddocent Jan Dijkstra (Dierwetenschappen) van Wageningen UR stelt dat eiwit vooral invloed heeft op de productiviteit van koeien. En, zegt hij, we kunnen in Nederland „zo’n 10 procent minder eiwit voeren zonder een nadelig effect op de melkproductie.”

Boeren zien het echter als principieel punt: ze willen niet dat de regering zich bemoeit met het voer van de veestapel. Als ’ludieke uiting’ is daarom vandaag door meerdere boeren aangifte gedaan tegen minister Carola Schouten.

Binnenhof

De boeren demonstreerden donderdag onder meer in Den Haag bij het Binnenhof, waar de Tweede Kamer donderdagnacht vergaderde over het verplichtte koeiendieet. Dat wordt voorlopig aangehouden, maar het PBL wordt ondertussen om advies gevraagd.

Donderdagnacht heeft het leger de binnenstad van Den Haag afgesloten. Die blokkades zijn vrijdagochtend opgeheven.