Nieuws/Buitenland
1218404
Buitenland

Nederlandse steun voor blanke boeren gevraagd

De Nederlandse ambassade in Pretoria moet haar regering aanmoedigen om de Zuid-Afrikaanse autoriteiten te bewegen aanvallen op afgelegen boerderijen doelgerichter te bestrijden. Dat vindt Afriforum, de belangenorganisatie voor de blanke Afrikanerminderheid, die blijft hameren op het misdaadfenomeen van 'boerderijaanvallen' ofwel 'plaasmoorde'.

Daarom richt Afriforum een brievenactie op zo'n 100 ambassades en internationale organisaties om de in haar ogen lakse opstelling van de Zuid-Afrikaanse overheid te wraken. Afriforum verfoeit het dat bijvoorbeeld de strijd tegen het stropen van neushoorns en kabeldiefstal wel hoge prioriteit krijgt, terwijl blanke boeren nog steeds niet worden erkend als slachtoffers van een specifieke misdaadcategorie.

De overheid wil daar echter niets van weten. Die vindt het namelijk onvermijdelijk dat afgelegen boerderijen op het platteland nu eenmaal ook doelwit zijn geworden van roofovervallen met geweld. Die opvatting staat haaks op die van Afriforum dat er stellig van overtuigd is dat blanke boeren op het platteland wel degelijk het slachtoffer lijken te worden van een sluipende genocide. Enig bewijs voor dat laatste is vooralsnog nooit gevonden.