Nieuws/Binnenland
1218614171
Binnenland

Dit jaar al bijna 10.000 bekeuringen

Rode kruizen nog altijd massaal genegeerd

Weginspecteur Ton bij het wrak van zijn auto.

Weginspecteur Ton bij het wrak van zijn auto.

Den Haag - Weggebruikers blijven massaal de rode kruizen op de snelweg negeren en daarmee wordt de veiligheid van weginspecteurs, bergers, wegwerkers en hulpverleners in gevaar gebracht. Rijkswaterstaat (RWS) en de politie deelden dit jaar met bijna 10.000 bekeuringen al twee keer zoveel boetes uit als in 2018.

Weginspecteur Ton bij het wrak van zijn auto.

Weginspecteur Ton bij het wrak van zijn auto.

Uit onderzoek van Kantar, uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat, blijkt dat 80 procent van de weggebruikers andere automobilisten of motorrijders soms tot vaak rode kruizen ziet negeren. 12 procent zegt zelf weleens, al dan niet bewust, onder een rood kruis te zijn doorgereden.

De stijging van het aantal overtredingen en levensgevaarlijke situaties op de snelwegen is reden om opnieuw extra aandacht te vragen voor de gevaren van het negeren van rode kruizen. Daarom heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en Waterstaat) vandaag de slogan #nietvoorniX gelanceerd.

’Reden voor afsluiten rijstrook’

Het is erg druk op onze snelwegen. Als er dan een rijstrook wordt afgesloten, kan dat extra vervelend zijn. Maar het afsluiten heeft altijd een reden, een rood kruis staat er nooit voor niets! Er is dus ook nooit een excuus om zo’n kruis te negeren”, stelt de minister.

"Er is nooit een excuus om zo’n kruis te negeren"

„Dat is namelijk niet alleen ontzettend asociaal, maar ook levensgevaarlijk. Voor de mensen die op de weg aan het werk zijn, zoals weginspecteurs of hulpverleners. Maar je brengt ook andere weggebruikers in gevaar. Met #nietvoorniX vragen we hier deze week extra aandacht voor”, aldus Van Nieuwenhuizen.

Dit jaar zal het totaalaantal uitgeschreven boetes door politie en Rijkswaterstaat voor het negeren van rode kruizen naar verwachting ruim boven de 10.000 uitkomen. Alleen Rijkswaterstaat heeft tot nu toe al meer dan 3000 boetes uitgeschreven. Vorig jaar werden nog 1653 boetes uitgeschreven door weginspecteurs van Rijkswaterstaat met boa-status.

Om weggebruikers keihard te wijzen op de risico’s van hun gedrag is deze week op verschillende verzorgingsplaatsen door het hele land een aangereden auto van weginspecteur Ton te zien, die in 2018 werd geramd door een weggebruiker die een rood kruis negeerde. Bij het wrak zijn de ervaringen van weginspecteurs te lezen en te beluisteren via een omgebouwde ANWB-praatpaal.