Nieuws/Binnenland
1218695763
Binnenland

Podcast met Wierd Duk

‘In Nederland is het de bedoeling dat je op tijd stopt met leven’

Het geringe aantal ic-bedden, waardoor de zorg nu vastloopt, is het resultaat van een typisch Nederlands mensbeeld, zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „In Nederland is het niet de bedoeling om het leven te rekken, maar om er tijdig een einde aan te maken. We sturen oude zieken niet naar de ic, maar naar een verpleeghuis om te sterven. Diezelfde maakbaarheidsgedachte zit achter de euthanasie-wet en achter ‘voltooid leven’. Zelfs over de dood denken Nederlanders pragmatisch.”

Verder in de podcast: wetenschappers willen zich vrijer kunnen uiten over de aanpak van de coronacrisis. Te vaak zijn onderzoekers bang om een alternatief geluid te laten horen, zegt Duk. „Een wetenschapper vertelde me dat hij door collega’s ‘dapper’ wordt genoemd omdat hij onderzoek doet naar vaccinatieschade. Moet je daar tegenwoordig moed voor hebben?” En het was een topweek voor woke-activisten: Sinterklaas werd gecanceld, net als de familie Meiland en de Amsterdammer van het Jaar. Duk: „Kinderen wordt opgeroepen om hun ouders openlijk aan te geven, het is puur stalinisme.”

Luister de podcast ‘Het land van Wierd Duk’ hier, hieronder, of via je eigen favoriete podcast app zoals Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify: