Nieuws/Buitenland
1219427487
Buitenland

Aardbeving in Nieuw-Zeeland, niet ver van Wellington

WELLINGTON - Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is maandag opgeschrikt door een aardbeving. Die had volgens de nationale seismologische dienst Geonet een kracht van 5,8. De schok was volgens getuigen te voelen in hoofdstad Wellington. Er zijn nog geen berichten over schade. Uit voorzorg werd het treinverkeer in de regio stilgelegd.

De beving had plaats op een diepte van 37 kilometer. Het epicentrum lag 30 kilometer ten noordwesten van de stad Levin. Er volgden nog enkele naschokken met een magnitude van ruim 3,5. De aardbeving duurde meer dan 30 seconden en veroorzaakte paniek in Wellington. Verschillende mensen in kantoren en huizen zochten dekking onder hun tafels.

De bevingen begonnen toen premier Jacinda Ardern in een live tv-interview zat dat werd opgenomen in het parlementsgebouw, ook wel de bijenkorf genoemd. „Een behoorlijke schok hier ... als je dingen achter me ziet bewegen. De bijenkorf beweegt iets meer dan gewoonlijk”, grapte ze. Ze verzekerde de interviewer dat ze veilig was en het gesprek werd hervat.

Nieuw-Zeeland ligt in de ’Ring of Fire’, met veel vulkanisme en aardbevingen. Een van 6,3 trof Christchurch in 2011 met 185 doden tot gevolg. Een beving van 7,8 zorgde op het Zuidereiland voor een enorme verwoesting in en rond de stad Kaikoura. De schade liep in de honderden miljoenen.