Nieuws/Binnenland
1219994
Binnenland

Weer aardbeving in Groningen

In de provincie Groningen is donderdagavond opnieuw een aardbeving geweest. Net als woensdag trilde de aarde in Noordoost-Groningen, maar de beving van donderdag was sterker, aldus een woordvoerder van het KNMI. De beving had een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de omgeving van Loppersum. Inwoners van de stad Groningen meldden dat zij de aardbeving hebben gevoeld.

Het European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) meldde aanvankelijk dat de schok een kracht had van 4,1 op de schaal van Richter, maar zwakte dat later af naar 3,7. Volgens het KNMI had de beving een kracht van 3,4 op de schaal van Richter.

Sinds 1986 doen zich in Noord-Nederland geregeld aardbevingen voor die veroorzaakt worden door gaswinning. Het gaat om 30 tot 40 bevingen per jaar. De zwaarste schok tot nu toe in Groningen had een kracht van 3,5 op de schaal van Richter en vond plaats in augustus 2006 in Westeremden. De aardbeving van 1992 met Roermond als epicentrum geldt als de zwaarste tot nu toe in Nederland: die had een kracht van 5,8.