Nieuws/Binnenland
1220567177
Binnenland

In Indonesië

Nederlander in Indonesië verdacht van moord op ex met usb-kabel

De 56-jarige Nederlander die zijn vrouw in Indonesië ombracht omdat ze ’snurkte’, wordt voorgeleid.

De 56-jarige Nederlander die zijn vrouw in Indonesië ombracht omdat ze ’snurkte’, wordt voorgeleid.

GOMBENG SARI - De Indonesische politie heeft maandag een 56-jarige Nederlander opgepakt op verdenking van moord op zijn ex-vrouw. De man wurgde de 42-jarige vrouw op Oost-Java met een usb-kabel omdat ze te hard snurkte.

De 56-jarige Nederlander die zijn vrouw in Indonesië ombracht omdat ze ’snurkte’, wordt voorgeleid.

De 56-jarige Nederlander die zijn vrouw in Indonesië ombracht omdat ze ’snurkte’, wordt voorgeleid.

Dat melden Indonesische media. De opgepakte Nederlander, aangeduid als H.T., was twee jaar met het slachtoffer getrouwd, de 42-jarige Nur Hofiani. Ze kregen een kind, maar scheidden in 2016, bevestigt politiefunctionaris Arman Asmara Syarifuddin.

Scheiding geregeld

Volgens hem werd de scheiding in goed overleg geregeld en hadden de twee nog altijd een goed contact. De vrouw kwam nog altijd regelmatig naar zijn huis, en hij ook naar haar woning. Toch waren er de laatste tijd spanningen omdat de vrouw vaak geld leende, maar nooit terugbetaalde.

Maandagochtend ging het mis. Het slachtoffer bezocht die avond het huis van de blanke Nederlander die al jaren in het gebied woonde, en viel daar later in slaap terwijl de vijftiger naast haar televisie keek.

USB-kabel om haar nek

De verdachte stoorde zich aan het gesnurk van de vrouw, maar slaagde er niet in haar wakker te krijgen. Omdat de vrouw niet ophield met snurken, pakte hij een usb-kabeltje en bond die om haar nek. Hij trok het snoer aan en kort erna overleed de vrouw.

,,We denken niet dat de moord was gepland, maar gaan er wel vanuit dat de verdachte alcohol heeft gedronken, gemixt met drugs”, meldt de leider van het onderzoek. ,,Dit wordt nog onderzocht.”

Heeft u tips? App naar onze whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952

Dorpelingen klaagden al langere tijd over het gedrag van de Nederlander omdat hij zich afzonderde van de gemeenschap en vaak voor problemen zorgde. Niemand mocht hem, melden betrokkenen in lokale media. Ze zagen het liefst dat hij zou vertrekken. ,,Hij trok zich van niemand iets aan en werd snel boos”, zegt bewoner Surahmat. ,,Daar houden we hier niet van.”

Bovendien zou de man, die vloeiend Indonesisch spreekt, regelmatig in de late uurtjes vrouwen in zijn woning toelaten. ,,Die kwamen vaak met een motor aan en reden meteen zijn complex op. Hij had altijd een masker op zodat zijn gezicht niet te zien was.”

Moordbekentenis

Het lichaam van het slachtoffer werd gevonden in een van de kamers van het huis van de Nederlander. De zaak kwam aan het licht toen de verdachte de buren vroeg om hem naar het ziekenhuis te brengen. Onderweg zou hij hebben toegegeven de moord te hebben gepleegd. De buren waarschuwden onmiddellijk de politie die hem in het ziekenhuis arresteerde. Daar zou de man de man de moord hebben bekend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat een in Indonesië wonende Nederlander is gearresteerd. Waarom de man is opgepakt kan een woordvoerder niet zeggen in verband met de privacy.