Nieuws/Binnenland
1220629455
Binnenland

Nederland heeft lak aan vuurwerkverbod

Vuurwerk genoeg op de Dam in Amsterdam.

Vuurwerk genoeg op de Dam in Amsterdam.

AMSTERDAM /ROTTERDAM - Ondanks dat de gemeentebesturen van twaalf gemeenten waaronder Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Haarlem een verbod op het afsteken van vuurwerk hadden uitgevaardigd, was ook in die plaatsen het geknal van vuurwerk op grote schaal te horen.

Vuurwerk genoeg op de Dam in Amsterdam.

Vuurwerk genoeg op de Dam in Amsterdam.

In Rotterdam was helemaal niets te merken van een afsteekverbod. Boven de hele stad was de lucht fel verlicht van het vele siervuurwerk dat werd afgestoken. Veel mensen gingen de straat op om vrienden, buren en bekenden een gelukkig nieuwjaar te wensen. In de stad was al sinds het einde van de middag massaal het geluid van knalvuurwerk te horen. Veel politie was er - totdat het later in de nacht op sommige plekken uit de hand liep - niet op straat te zien.

Vuurwerkliefhebbers steken vuurwerk af bij de Erasmusbrug op Oudejaarsavond. Ondanks een vuurwerkverbod wordt er in de stad vuurwerk afgestoken.

Vuurwerkliefhebbers steken vuurwerk af bij de Erasmusbrug op Oudejaarsavond. Ondanks een vuurwerkverbod wordt er in de stad vuurwerk afgestoken.

In Amsterdam was het beeld niet anders. Ook daar werd al de hele oudejaarsdag vuurwerk afgestoken. Rond middernacht stond de Dam vol met mensen die er aftelden naar middernacht. Hoewel er af en toe vuurwerk werd afgestoken bleef het er relatief rustig. In Floradorp besloot men het vreugevuur toch maar aan te steken.

Door de harde wind lijken de mensen die buiten zijn weinig last te hebben van de rook die snel wegwaait. In Schiedam, waar ondanks een afsteekverbod ook massaal vuurwerk te zien en te horen was, was het zicht een half uur na middernacht prima, meldt een verslaggever van het ANP.

Gedurende de nacht heeft de politie op meerdere plaatsen moeten optreden. Zo werd de politie in Amsterdam bekogeld met vuurwerk en zijn tientallige arrestaties verricht. Ook in Den Haag en Rotterdam moest de politie in actie komen en werden meerdere mensen meegenomen naar het bureau.

De brandweer in Apeldoorn is tijdens de jaarwisseling 24 keer uitgerukt voor branden. Er gingen onder meer auto’s in vlammen op. De gemeente inventariseert de komende dagen hoeveel schade is aangericht door vernielingen her en der in de Gelderse gemeente. Onder meer bij schoolgebouwen zijn vernielingen gepleegd. „Helaas”, aldus burgemeester Ton Heerts.

12 gemeenten met vuurwerkverbod

Apeldoorn was een van de twaalf gemeenten met een vuurwerkverbod, maar er is rond middernacht veel vuurwerk de lucht in gegaan, constateert Heerts. „We hadden ook niet de illusie dat het stil zou zijn op 31 december. Veranderen van traditie kost tijd.”

Heerts is tevreden over de door de gemeente georganiseerde vuurwerkshows in Apeldoorn en Uddel, waar zo’n 6000 bezoekers op afkwamen. Apeldoorn gaf ook subsidie voor particuliere feestjes. Heerts bezocht er enkele en zegt dat het daar „vooral gezellig” was. „We hebben laten zien dat je ook op andere manieren de jaarwisseling kan vieren.”

Het ziekenhuis in Apeldoorn heeft twee mensen met vuurwerkletsel behandeld. Daarnaast kwamen er op de spoedeisende hulp vooral veel mensen die te veel alcohol hadden gedronken, zegt de gemeente.