Nieuws
1221735
Nieuws

Michou Basu blogt over...

Oog in oog met Amanda Lepore

De eerste keer dat ik Amanda Lepore sprak was in het Maritime hotel in New York, ruim zes jaar geleden. Ik zat daar vanwege de New York Fashion Week en Amanda trad er op. Via een wederzijdse vriend kwamen we met elkaar in contact. Haar naam en gezicht kende ik toen vooral uit de bladen en uit de New Yorkse scene waar haar ster hoog aan de hemel stond.

Als muze van de vermaarde fotograaf David LaChapelle, die celebrities als Madonna, Katy Perry en Gwen Stefani vast legde, dook Amanda over al op. Op feestjes en front row bij de shows. Amanda kwam 45 jaar geleden in New Jersey ter wereld als Armand en besloot op jonge leeftijd dat hij als vrouw door het leven wilde gaan. In rap tempo groeide Amanda uit tot mode icoon, fenomeen en vedette in één. Club kid Richie Rich van het voormalige label Heatherette, Debbie Harry, The Blonds (modelabel van Philippe en David Blond die voor Rihanna, Lady Gaga, Beyoncé en Britney Spears hebben ontworpen) behoren tot de vriendkring van Lepore.

  Toen ik haar in 2006 aan de bar van het hotel zag staan was ik onder de indruk van haar totale voorkomen. Petit, elegant, glamoureus en tot in de puntjes verzorgd. Amanda Lepore oogde vrouwelijker dan de meeste vrouwen die ik ken. Haar bewegingen zijn verfijnd. Zo elegant als Amanda haar benen over elkaar slaat heb ik een vrouw nog nooit zien doen. Mind you, naast Amanda voel ik me lomp en onhandig.

Toen ik haar onlangs in Amsterdam interviewde voor de krant, waren haar looks en bewegingen nog verder geperfectioneerd. Acht jaar geleden vertelde ze me dat ze streefde naar een kloppend beeld. Deze week benadrukte ze dat ze dat heeft bereikt. ,,Ik ben perfect. Mijn heupen, mijn taille en borsten zijn in verhouding. Alles klopt.” Daarvoor heeft ze veel moeten doen. Een paar ribben laten verwijderen, oogcorrecties, borstvergrotingen… Gekscherend riep ze: ,,Ik heb het duurste lichaam ter wereld”. Ik geloof haar. Amanda is niets uit de weg gegaan om er zo ladylike mogelijk uit te zien. Haar rolmodellen zijn nog steeds Jayne Mansfield en Marilyn Monroe. ,,Vrouwen van toen waren erg elegant en verfijnd”, legt Amanda die keuze uit. ,,Vergelijk je sterren uit de jaren ’50 met modellen als Gisele Bündchen dan zie je het verschil. De iconen van nu zijn zo gewoon. Saai. Met mijn looks wil ik kleur geven aan het straatbeeld.”

  Zo een uiterlijk levert natuurlijk de nodige reacties op. De een vindt het cool, de ander roemt haar lef en bombardeert haar tot icoon terwijl in ze in andere kringen wordt uitgemaakt voor freak. Er worden vergelijkingen gemaakt met Jocelyn ‘catwoman’ Wildenstein, Jessica Rabbit en onze eigen Marijke Helwegen. Amanda moet er om schamper om lachen. ,,Ik ben gelukkig”, drukt ze me op het hart. Het is goed dat de mensen een mening over me hebben.”

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter en Google+ !